Comença la senyalització de la Zona de Baixes Emissions

Després que el Ple Municipal aprovés inicialment l’ordenança de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), l’Ajuntament ha procedit a instal·lar-ne la senyalització. Tot i que els senyals ja estiguin col·locats no entrarà en vigor, per a motocicletes i cotxes, fins l’1 de setembre. Abans, però, a partir de l’1 de juliol, funcionarà a mode informatiu. En el cas de les furgonetes, els camions, els autocars i els busos les sancions no es posen en marxa fins al gener vinent.

La ZBE s’aplica en ciutats de més de 50.000 habitants, com és el cas de Viladecans i bona part dels municipis del Baix Llobregat, i serveix per restringir la circulació dels vehicles més contaminants en un àmbit concret per aconseguir una mobilitat més sostenible i millorar la qualitat de l’aire. A la ciutat afectarà tota la zona urbana, excepte els polígons d’activitat econòmica, i funcionarà els dies laborables, de 7 a 20 hores. En aquesta zona i en aquest horari només hi podran circular als vehicles amb etiqueta ambiental 0, eco, B i C. Els vehicles sense etiqueta ambiental ho podran fer a les nits, els caps de setmana i els festius i també en determinades circumstàncies podran demanar exempcions per circular entre setmana, com per exemple és el cas de famílies vulnerables, persones amb mobilitat reduïda, persones autònomes a les quals els hi queden menys de cinc anys per jubilar-se... Qui no s’hi pugui acollir també podrà sol·licitar autoritzacions puntuals. Qui vulgui consultar si al seu cotxe li correspon etiqueta ho pot fer al web de la DGT.

Per controlar que els vehicles compleixen les restriccions implantades per la ZBE s’han instal·lat càmeres amb lectura de matrícula en tots els accessos.

Creativitat amb mapa de la ZBE

SEGUINT LA NORMATIVA EUROPEA

Viladecans forma part de la ZBE Àrea Metropolitana que s’aplicarà d’igual manera a diferents ciutats i que està gestionada per l’AMB. Com a ciutat de més de 50.000 habitants, Viladecans està obligada a tenir una Zona de Baixes Emissions. La Llei 7/2021 de Canvi Climàtic i Transició Energètica del Govern d’Espanya així ho estableix, seguint la normativa europea.

La implantació de les accions per posar en marxa la ZBE a Viladecans està finançada pel Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia del Govern d’Espanya, amb els fons NextGenerationEU impulsats per la Unió Europea.

MÉS INFORMACIÓ SOBRE LA ZONA DE BAIXES EMISSIONS

Web de l'AMB de les ZBE
Tipus d'autoritzacions
Formulari de comentaris i consultes de l'AMB
Preguntes Freqüents de la ZBE