Comença la temporada de platja

S'acosta l'estiu i la platja s'obre buit a més agendes. Per afavorir la millor experiència, els serveis municipals arrenquen aquest any abans que mai: el 7 de juny. Des d´aquesta data es desplega l'equip de salvament i socorrisme cada dia de 10 a 19 hores, fins l'1 de setembre. La zona vigilada està delimitada amb boies grogues al mar i el personal realitza també una tasca d'informació preventiva, facilita el bany accessible i manté actualitzades les dades de l'estat del mar (bandera, onatge, qualitat de l'aigua o presència de meduses), que es poden consultar a l'app de Viladecans&Tu.

També el 7 de juny comença a rodar l'autobús local a la platja, el Vilabús 4 (VB4). Mantindrà els horaris habituals en els darrers anys (un servei per hora i sentit durant gran part del dia) i també la gratuïtat els caps de setmana. D'aquesta manera, l'Ajuntament busca afavorir l'accés en transport públic a la platja els dies amb més afluència, quan l'aparcament de vehicles se sol emplenar aviat. L'estacionament regulat, en marxa cada dia de l'1 de juny al 22 de setembre, comença a desplegar aquest estiu parquímetres per agilitzar l'accés i el pagament, encara que la implantació definitiva serà el 2025 quan arribi la fibra òptica fins a aquest espai.

Per als vehicles residents es manté una tarifa superreduïda per accés a aquest pàrquing de la Murtra, al preu d'un euro davant dels vuit dels vehicles forans. Tot i això, per a aquests últims aquest any s'estrena una tarifa de tarda, amb accés des de les 16 hores, al preu de quatre euros. L'altre estacionament al litoral, l'aparcament de l'Espai Natural del Remolar-Filipines, s'ha traslladat aquest any una mica més a prop del camí d'accés. Tot i així, cal recórrer gairebé un quilòmetre i mig per arribar a la platja. Aquesta zona del litoral no té serveis públics ni personal de socorrisme. A més, la platja del Remolar, situada en un espai protegit, està tancada fins al 31 de juliol per la nidificació d'aus, per la qual cosa fins aleshores només es pot accedir a la platja de Cal Francès.

Com l'any passat, les dutxes estaran tancades per la sequera.

Civisme pel bé comú

El litoral local té un gran valor ambiental que cal tenir cura entre totes i tots. Especialment la vegetació dels sistemes dunars, vitals per minimitzar la reculada de la platja que s'està produint pel canvi climàtic i els temporals. Per això, aquests espais estan delimitats amb cordes i no s'hi ha d'accedir per no alterar-los. Per qüestió de salubritat, està prohibit l'accés de gossos a totes les platges a qualsevol hora del dia fins al mes d'octubre i, per seguretat, tampoc no es pot pescar des de la sorra, sinó només des de l'espigó i exclusivament de vuit del vespre a vuit del matí.

Tots aquests comportaments són sancionables per la policia local, que manté un dispositiu permanent durant l'estiu a la platja per garantir el civisme i la seguretat.