Augmenta la despesa dels turistes a les comarques de Barcelona

Els turistes que van visitar durant 2023 l’Entorn de Barcelona (la província menys la comarca del Barcelonès) van gastar una mitjana de 170 euros per persona a la destinació, segons l’Observatori del Turisme a Barcelona ciutat i regió. Restaurants (79,4%), platja (50,4%) i compres (49,7%) són les activitats més comunes.

Els turistes que van visitar durant 2023 l’Entorn de Barcelona (la província menys la comarca del Barcelonès) van gastar de mitjana a la destinació 169,9 euros, 5,8 més que el 2022, segons l’Informe de resultats perfil i hàbits dels turistes a l’Entorn de Barcelona 2023, elaborat per l’Observatori del Turisme a Barcelona ciutat i regió.

Aquests diners es destinen principalment a menjar i beguda, seguits per compres, transport intern i entreteniment. En aquest sentit, el turista que visita les comarques de Barcelona acostuma a anar a restaurants (79,4%), a la platja (50,4%) i de compres (49,7%) durant la seva estada, i el 26,3% busca prèviament on menjarà durant la seva estada.

Sumant-hi el transport i l’allotjament, cada visitant va assolir una despesa de 551,2 euros, xifra lleugerament inferior a l’any anterior (617,7 euros). Els turistes procedents d’Estats Units i aquells que viatgen per feina són els que gasten més tant en transport d'arribada i allotjament com en despesa mitjana per persona i nit.

El vehicle propi continua essent el principal mitjà de transport d'arribada (44,7%), seguit per l’avió (36,1%) i el tren (8,7%). La tipologia d’allotjament preferida continua sent l’hotel (49,1%), seguit dels càmpings (19,0%) i les cases d'amics i familiars (17,4%).

Augmenta la durada de les estades turístiques a les comarques de Barcelona: els turistes que van visitar-les durant 2023 s’hi van estar una mitjana de 5,2 nits, el que suposa un increment en relació amb els dos darrers anys (4,4 i 4,9 nits el 2021 i 2022, respectivament). Aquesta xifra és més elevada que la de Barcelona ciutat (4,7 nits) i la del conjunt de la província incloent-hi Barcelonès (4,8 nits). 

El perfil del turista tipus que va visitar l’Entorn de Barcelona el 2023 és el d’un home (61,9%) de 43,6 anys de mitjana, amb estudis universitaris (57%) i que treballa com a assalariat (65,1%).

L’oci continua sent, un any més, el motiu de viatge majoritari dels turistes que venen a l'Entorn de Barcelona (64%), seguit pels que ho fan per qüestions personals (21,1%) i per motius professionals (14,9%).

 

Turistes fidels que exploren l’entorn

Entre els turistes que van visitar les comarques de Barcelona el 2023, el 48,6% no havien visitat mai abans el municipi on es van allotjar. Pel que fa als repetidors, es tracta majoritàriament de turistes nacionals que s’allotgen en cases d’amics i familiars i autocaravanes, i han visitat el municipi una mitjana de 13,6 vegades en els darrers 10 anys.

A l’hora de desplaçar-se pel municipi de destinació, el 73,1% ho va fer caminant, el 21,4% en cotxe privat, el 6,7% en autobús i el 6,3% en taxi.

A més, 4 de cada 10 turistes van fer alguna excursió fora del municipi en el qual s’allotjaven, sent Barcelona el principal destí d’aquestes excursions (25,7%). El cotxe privat (40,7%) i el tren de rodalies (26,9%) van ser els transports més utilitzats per fer aquestes excursions, a les quals van dedicar una despesa mitjana de 55,5€ per persona.

A l’hora de planificar el viatge, els turistes de l'Entorn de Barcelona es guien tant per la informació que troben en pàgines web (43,4%) com per la informació facilitada pels seus amics i familiars (27,4%). El transport d’arribada i l'allotjament s’adquireix majoritàriament al web de la companyia (54,4% i 37,2% respectivament). Tot i que, el turista ja no contracta el viatge amb tan poca antelació com en els anys de pandèmia, el 34,5% encara ho fa durant l’última setmana o l’últim dia abans de viatjar.

D’altra banda, el 23,4% dels que han visitat l’Entorn de Barcelona pernoctaran en alguna altra destinació europea durant el seu viatge, dels quals un 76% dins d’Espanya (en especial Barcelona, Madrid, Costa Brava i València) i un 53% en alguna altra destinació europea (sobretot París i resta de França, i Roma i resta d’Itàlia).

 

El caràcter i la seguretat, els aspectes més valorats

Els turistes valoren el municipi de destinació amb un 8,4 de mitjana, sent els aspectes més valorats el caràcter i l’amabilitat de la gent (8,7), la seguretat personal (8,7), l’allotjament (8,5), les platges (8,5) i l’entorn natural (8,3).

L’Informe de resultats perfil i hàbits dels turistes a l’Entorn de Barcelona 2023 té com a objectiu conèixer la caracterització, hàbits i perfil dels turistes que pernocten a la destinació en qualsevol tipologia d’allotjament que no sigui una segona residència o un creuer. L’elabora l'Observatori del turisme a Barcelona (OTB), en el qual participa la Diputació de Barcelona, a través del LABturisme. Es fa anualment mitjançant entrevistes personals, amb una mostra d'unes 6000 enquestes distribuïdes en diferents punts de totes les comarques de la destinació.