La bossa de terres del Parc Agrari del Baix Llobregat s'integra a la Xarxa de Bancs de Terres de la Diputació de Barcelona

La bossa de terres de cultiu del Parc Agrari del Baix Llobregat (PROBOT) s'ha adherit a la Xarxa de Bancs de Terres de la Diputació de Barcelona, un servei que té com a objectiu facilitar l'accés a la terra als emprenedors agraris, recuperar els camps de conreu en desús i fomentar l'agricultura de proximitat i sostenible. Amb aquesta incorporació, la Xarxa ja compta amb 295 parcel·les disponibles, la qual cosa representa 604 hectàrees d’horta, fruiters, vinya, secà i pastura.

El banc de terres del Parc Agrari del Baix Llobregat gestiona els terrenys agrícoles d'aquest espai natural protegit de prop de 3.000 hectàrees, situat en la part baixa del delta del riu Llobregat. El PROBOT ofereix als propietaris de terres un servei gratuït de gestió i difusió dels seus terrenys, i als interessats a arrendar-los, un suport tècnic i jurídic per formalitzar els contractes. El servei es va crear l'any 2019 amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Consorci del Parc Agrari, i té com a finalitat dinamitzar el mercat d'arrendament i compravenda del sòl agrari, facilitant el contacte entre propietaris i pagesos interessats.

Amb la incorporació del PROBOT a la Xarxa de Bancs de Terres, les ofertes i demandes de terrenys de cultiu es podran consultar en línia a través d’una plataforma web centralitzada, on també es podran explorar les característiques de les finques disponibles. Actualment, el banc de terres del Parc Agrari del Baix Llobregat ofereix 13 parcel·les, amb un superfície total de 5,26 hectàrees.

La Xarxa de Bancs de Terres de Catalunya

La Xarxa de Bancs de Terres de Catalunya és una iniciativa pionera a Europa que la Diputació de Barcelona cofinança des de l'any 2018 en el marc del programa BCN Smart Rural. Actualment, la xarxa acull deu bancs de terres de gestió pública distribuïts arreu de Catalunya, tot i que la major part de les accions se centra en sis dels parcs agraris existents a les comar­ques barcelonines: el Parc Agrari del Baix Llobregat, Parc Rural del Montserrat, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, el Parc Agrari de la Conca d’Òdena, l’Espai Agrari de Mataró i el Parc Rural del Prepirineu Català. A més, la Borsa de Terres de Sant Vicenç dels Horts també forma part d’aquesta xarxa, juntament amb els bancs de terres de les Garrigues, el Priorat i el Baix Camp.

La Xarxa de Bancs de Terres de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 2 “Fam zero i producció agrícola de proximitat”, número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i número 12 “Consum i producció responsables”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Parc Agrari del Baix Llobregat. Foto: Patxi Uriz / Diputació de Barcelona