La reducció dels plàstics, centre de la Setmana de la Prevenció de Residus

Reduir els envasos per lluitar contra la crisi climàtica. Aquest és el nucli de les accions de Viladecans amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, un àmbit en el qual Viladecans s’ha posicionat com a referent per a altres municipis del territori.

Una de les raons d’això és la gestió de la Deixalleria Municipal, que a banda de complir les seves funcions com a tal, és escenari habitual d’activitats de conscienciació sostenible i mediambiental, com ara els tallers de Viladecans Repara, i que aquesta setmana s'ampliaran amb motiu de la ja citada efemèride. D’aquestes, la més multitudinària serà el Mercat de Segona Mà, on prop d’una vintena de paradistes donaran una segona vida a productes en perfectes condicions que ja no fan servir, però que puguin ser d’utilitat per a altres persones.  

La Deixalleria Municipal, però, no monopolitzarà les accions de conscienciació: a la plaça de l’Escoltisme de Torre-roja, fins al Nadal, s’hi podrà veure l’escultura d’una bola del món gegant, de 2’5 metres de diàmetre i embolicada amb plàstics, una proposta que busca reflectir la situació d’emergència climàtica en relació a la producció i acumulació d’aquest residu. A la plaça d’Europa, a més, s’hi emplaçaran el Didaltrack i el Reparatrack, dos serveis mòbils d’assessorament en la reparació, respectivament, de peces de roba i petits electrodomèstics. Serà el dissabte 25 de novembre a partir de les 10:30, tot coincidint, també, amb la carpa del Pacte pel Clima

L’AJUNTAMENT, COMPROMÈS AMB LA REDUCCIÓ DE PLÀSTICS

Entre el personal de l’Ajuntament, també s’han posat mans a l’obra per continuar contribuint a la reducció dels residus d’un sol ús, com els que es generen en els esmorzars, fomentant l’ús de carmanyoles o termos. Així, es continua una línia d’acció que l’Ajuntament porta encarant de fa temps en matèria de compromís amb el medi ambient.  

Aquesta, ara, queda recollida, en la missió per ser ciutat neutra d’emissions al 2030 i, també, en el Premi Green Leafaconseguit recentment, que reconeix els municipis que prioritzen la sostenibilitat en la lluita per la protecció mediambiental. 

RESIDUS QUE ES FAN ART

Els centres educatius també s’han bolcat amb la Setmana de la Prevenció de Residus de la mà de l’empresa Unilever amb el Reciclart. L’objectiu del concurs és conscienciar els i les joves sobre la necessitat de reduir l’ús de plàstics d’un sol ús creant escultures a partir d’envasos. Hi participaran 150 alumnes d’ESO de les escoles Goar, Sagrada Família, Sant Gabriel i Teide, amb atorgaments de primer, segon i tercer premi i un premi especial a la millor escultura feta amb envasos de productes d’Unilever. L’entrega de premis es farà el 24 de novembre a Cúbic, on s’exposaran totes les escultures.