Viladecans presenta a l'Smart City World Congress la seva aposta pel bessó digital

Viladecans aposta fermament per la innovació tecnològica com a eina clau en la planificació de la ciutat. L’Ajuntament va presentar aquest dimecres 8 de novembre a l’Smart City Expo World Congress les iniciatives per desenvolupar un bessó digital de Viladecans que ajudi a prendre decisions per a la millora de la qualitat de vida local.  

El bessó digital és una eina que, a partir de l’anàlisi de dades massives, permet monitorar la realitat actual i simular l’impacte de decisions futures per escollir la millor proposta. A més, incorpora la visualització dels resultats de cada actuació per fer –los més comprensibles. 

L'estand de la Diputació de Barcelona va acollir la presentació del bessó digital de Viladecans, a càrrec de Patricia Moreno, directora de d’Innovació Digital i Governança de les Dades de l’Ajuntament, i Fernando Cuchietti, responsable d’Anàlisi de Dades del Barcelona Computing Center. A més, Viladecans també va ser present al congrès amb una ponència del tinent d’alcalde Jordi Mazón sobre el treball per la Missió de Ciutat climàticament neutra

twin

MODELAR EL FUTUR DES DEL PRESENT AMB LES DADES

Per fer realitat aquest bessó digital, l’Ajuntament treballa des de dues vessants. D’una banda, Viladecans ha estat escollida per participar en el programa vCity, impulsat pel BSC-CNS amb finançament de la Diputació de Barcelona, per definir com ha de ser un bessó digital replicable en qualsevol localitat. La iniciativa es testa amb les ciutats de Kobe (al Japó), Barcelona i Viladecans, com a representació d’una ciutat mitjana.  

En paral·lel, l’Ajuntament també té en marxa un projecte complementari amb la creació d’una taula immersiva i interactiva de visualització, que pretén que sigui no només una eina de treball tècnic sinò també de sensibilització i comprensió ciutadana davant de l’emergència climàtica. Aquest projecte ja ha començat a fer els primers pasos finançat pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) amb fons europeus Next Generation, a través d’una subvenció del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència adjudicada l’any passat. 

LA TECNOLOGIA AL SERVEI DE LA MILLOR QUALITAT DE VIDA

Viladecans utilitzarà el bessó digital per avançar en la seva Missió de Ciutat per la neutralitat climàtica sorgida de l’Estratègia Viladecans 2030. La iniciativa incidirà en l'impacte de tres aspectes clau: una mobilitat més sostenible, el concepte de ‘ciutat dels 15 minuts’ i la renaturalització urbana.  

D’aquesta manera, l’Ajuntament tindrà més eines per decidir les mesures que cal aplicar en la mobilitat per millorar la qualitat de l’aire als barris i reduir les emissions locals de CO2, així com per definir els serveis perquè tothom pugui satisfer les seves necessitats quotidianes sense caminar més de 15 minuts des de casa seva, com determina el concepte de ‘ciutats dels 15 minuts’. A més, abordarà com fa realitat el seu compromís amb la Declaració 3-30-300 de la Fundació Biodiversitat, perquè des de cada habitatge es puguin veure com a mínim tres arbres, cada barri compti amb un 30 % de cobertura vegetal i tothom tingui un parc com a màxim a 300 metres d'on viu.