PIMEC constata que les pimes del Baix Llobregat presenten una major productivitat que la mitjana de Catalunya

La patronal presenta l’estudi “La pime al Baix Llobregat” amb les xifres territorials de l’Anuari de la Pime Catalana

Sant Feliu de Llobregat, 13 de novembre del 2023. PIMEC Baix Llobregat-L’Hospitalet ha constatat avui que les pimes del territori presenten una major productivitat que la mitjana del conjunt de les demarcacions. Així se’n desprèn de l’estudi “La pime al Baix Llobregat”, el qual desgrana i analitza les dades territorials de l’Anuari de la Pime Catalana 2023 i s’ha presentat avui en una roda de premsa a la seu de la patronal al territori.

La vicepresidenta de PIMEC Baix Llobregat-L’Hospitalet, Natividad Pintado, ha volgut destacar que “una de les principals conclusions de l’estudi és que els sectors de la indústria i la construcció han perdut pes en nombre de pimes, però han guanyat en nombre d’ocupats, per tant, s’han fet més grans”. D’altra banda, la vicepresidenta de PIMEC Baix Llobregat-L’Hospitalet ha manifestat que “en termes d’endeutament, les pimes han fet la seva feina, perquè ha estat menor” però que “els tipus d’interès tan alts sí que perjudiquen les empreses que es troben més endeutades i això, combinat amb l’augment dels costos energètics i de matèries primeres, pot dificultar la competitivitat de les nostres pimes”, ha afegit.

A continuació, el director d’estudis i anàlisi econòmica de PIMEC, Moisès Bonal, ha explicat les xifres més destacades del territori, tot posant de manifest que el 99,3% de les empreses del Baix Llobregat són pimes, amb una xifra total de 50.005, les quals registren el 67,9% dels ocupats per compte aliè de la comarca, 192.665 persones. En termes generals, ha explicat que el territori suposa el 8,7% de les pimes catalanes i integra el 10% dels afiliats.

Seguidament, Bonal ha parlat de la rendibilitat: “El Baix Llobregat se situa lleugerament per sota de la mitjana de Catalunya” i ha afegit que també presenta una competitivitat inferior a la del conjunt de les demarcacions. ”L’estructura financera mostra que la pime del Baix Llobregat va presentar el 2021 una major capitalització i un endeutament a curt termini menor que el conjunt de les demarcacions”, ha constatat. A més ha parlat sobre l’evolució entre els anys 2020 i 2021 al territori, que va ser positiva, ja que les pimes del Baix Llobregat van experimentar una millora en la seva rendibilitat, productivitat i competitivitat. “Així i tot, durant aquest període, l’endeutament a curt termini va augmentar de forma generalitzada”, ha conclòs Moisès Bonal en la seva intervenció.

Dades per sectors

  • Sector primari: El 100% de les empreses són pimes i representen el 0,2% de les pimes del Baix Llobregat. Aquest sector presenta una rendibilitat per sota de la mitjana de les demarcacions i empitjora respecte al 2020. La seva estructura financera es manté estable.
  • El sector industrial està conformat per un 98,8% de pimes i aquesta xifra representa el 10,7% de les pimes del Baix Llobregat. És el sector amb la productivitat i competitivitat més alta del territori, tot i presentar les despeses de personal més grans. La productivitat de la pime industrial es troba per sobre de la mitjana de les demarcacions. D’altra banda, la indústria del territori ha augmentat el seu deute a curt termini.
  • Construcció: El 99,8% de les empreses són pimes i aquestes representen l’11,7% de les pimes del Baix Llobregat. La rendibilitat econòmica i la productivitat són les més baixes del conjunt del Baix Llobregat, tot i trobar-se per sobre de la mitjana de les demarcacions. D’altra banda, aquest sector redueix lleugerament l’endeutament.
  • El sector serveis: El 99,4% de les seves empreses són pimes i representen el 77,5% de les pimes del Baix Llobregat. La seva rendibilitat és superior que la mitjana del territori i millora respecte al 2020, especialment gràcies a la reobertura de sectors com l’hoteleria i la restauració. La productivitat dels serveis se situa al voltant de la mitjana, tot i integrar els dos subsectors menys productius (hoteleria i altres serveis a les persones). Finalment, el seu deute a curt termini ha augmentat.