El Museu reivindica l'arquitectura tradicional de pedra seca

L'arquitectura tradicional de pedra seca, testimoni del caràcter agrícola que les serres del Montbaig i Miramar van tenir històricament, és la protagonista en aquest inici de tardor d'un cicle d'activitats al Museu de Viladecans format per una exposició, tallers i una visita guiada. La iniciativa posa de relleu la tasca que l'entitat local Grup Tres Torres porta fent tres anys per recuperar aquestes estructures a l'espai forestal de Viladecans.


Fins al 31 d'octubre es pot visitar a la Torre del Baró l'exposició 'Tota pedra fa paret', que es va inaugurar per Festa Major. Produïda per la Generalitat de Catalunya, la mostra reivindica aquests elements arquitectònics que han sobreviscut al pas del temps com a testimoni de les formes de vida del passat, que a Viladecans girava al voltant de cultius de secà a les faldes de la muntanya, abans de l'extensió dels cultius de regadiu per la plana agrària al segle XX.

POSA EN VALOR LA FEINA DE RECUPERACIÓ DEL GRUP TRES TORRES

L’exposició compta amb un espai específic dedicat a les estructures a Viladecans i a la tasca de recuperació per part del Grup Tres Torres. A l’espai forestal local es poden veure actualment una dotzena de barraques i un parell d’amagatalls fets amb pedra seca, així com dos camins (el de la Mina i el de la Griveta) i algun corriol que compten amb marges de pedra seca. Arran d’incendis viscuts en la década passada, el sotabosc va deixar a la llum diverses estructures, el que va animar al Grup Tres Torres a encetar una tasca de localització d’estructures caigudes i de posterior recuperació.

INSCRIPCIONS OBERTES A ACTIVITATS

L'entitat i el Museu organitzen el 7 d'octubre al matí una visita guiada per conèixer cinc de les barraques: les de Cal Mitjà, Pere Baqués, Cal Moisès, Les Carceres i el Romaní. L'activitat començarà a les deu del matí i tindrà una durada d'unes tres hores. Les inscripcions es poden fer a l'adreça electrònica museu@viladecans.cat o al telèfon 93 519 08 09.


També l'experiència en la recuperació de les barraques i marges de camins, ha portat a fer que el Grup Tres Torres organitzi uns tallers per conèixer i aprendre la tècnica de la construcció de pedra seca. El primer va ser el 16 de setembre i dissabte 30 de setembre al matí se'n farà un altre. Aquesta activitat també requereix inscripció prèvia. L'activitat pretén, alhora, engrescar a la ciutadania a participar de la cura de més d'aquestes estructures tradicionals. L'arquitectura de pedra seca va ser catalogada com a patrimoni cultural immaterial per part de la UNESCO l'any 2018.