La I Festa del Tomàquet aconsegueix el tast més gran del món

Més de 1.000 persones van participar dissabte en la I Festa del Tomàquet de Viladecans, organitzada per l’Ajuntament i Ametller Origen i que es va dur a terme a la Plaça Mediterrània i a l’edifici Cúbic. Un dels plats forts d’aquesta primera edició va ser assolir el repte de fer el tast de tomàquet més gran del món. Més de 300 persones es van concentrar per degustar de manera simultània els tomàquets protagonistes: el Cherry de Viladecans i el rosa Tip-Top. L’objectiu d’aquesta jornada festiva i familiar era donar a conèixer l’origen, el cultiu i la versatilitat d’aquests tomàquets.

“Estem molt satisfets de la gran acollida que ha tingut aquesta iniciativa on volem posar en valor els productes d’horta catalana i recordar la importància d’incorporar a la nostra dieta diària aliments frescos, saludables i nutritius com són els tomàquets”, va afirmar Josep Ametller, conseller delegat i cofundador d’Ametller Origen. “No podíem tenir millor acompanyant que l’Ajuntament de Viladecans per tirar endavant la I Festa del Tomàquet, perquè justament ens trobem en un dels municipis on hi ha el Parc Agrari del Baix Llobregat, una de les zones agrícoles més antigues i fèrtils del país i d’on surten els millors tomàquets. En el nostre cas, cultivem aquí el tomàquet rosa Tip-Top, d’un sabor i aroma inigualable”, va afegir.

L’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, també va voler destacar la importància que té l’horta viladecanenca en el conjunt de Catalunya. Ruiz va assenyalar que “és una oportunitat per donar a conèixer una part de la producció que es fa aquí a Viladecans de tomàquet, no en va una tercera part de l’horta de Catalunya està aquí al Baix Llobregat. Per nosaltres continuar aquesta festa, millorar-la, ampliar-la i que cada vegada sigui una festa més popular a la ciutat és un objectiu claríssim”.

La I Festa del Tomàquet va oferir durant tot el dia un programa complet d’activitats per a tots els públics. Les accions que va congregar més afluència de públic van ser els showcookings de la xef Ada Parellada, que va cuinar una deliciosa recepta amb el cherry de Viladecans com a protagonista; del xef amb estrella Michelin, Estrella Verda i Sol Repsol, Vicent Guimerà, que va delectar als assistents amb tres receptes amb tomàquet rosa Tip-top i del Centre Universitari de Turisme, Hoteleria i Gastronomia (CEET).

Entre les altres activitats programades, es van dur a terme tallers culinaris per conèixer les diferents varietats de tomàquets i els seus usos, tallers d’aprofitament de la mà d’Es Im-perfect, una xerrada sobre l’origen i el cultiu dels tomàquets de la mà de Love My Salad i tallers científics d’extracció d’ADN i de comparació de PH amb la Fundació Viladecans. També es van organitzar activitats infantils, un tast de gaspatxos i la projecció del documental “Els tomàquets escolten Wagner”, de Marianna Economou, premi FIPRESCI a Millor Pel·lícula Grega–Thessaloniki International Film Festival (2019) i Premi del Públic DocsBarcelona 2019. A més, els assistents també van poder fer la compra d’aliments frescos al mercat de pagès i a la botiga d’alimentació d’Ametller Origen, instal·lada a la plaça per a aquesta ocasió.

EL CHERRY DE VILADECANS I EL ROSA TIP-TOP, VARIETATS PROTAGONISTES

El Cherry de Viladecans i el tomàquet rosa Tip-Top van ser les dues varietats protagonistes d’aquesta primera Festa del Tomàquet. Dues varietats cultivades a Viladecans i que es caracteritzen per ser productes singulars, nutritius i amb un sabor exquisit. El Cherry de Viladecans es cultiva al Parc Agrari i  és un projecte de cooperació i compromís amb el territori, impulsat per l’Ajuntament de Viladecans en col·laboració amb la Cooperativa Agrícola i el Gremi d’Hostaleria de Viladecans. Pel que fa al Rosa Tip-Top, es tracta d’una varietat exclusiva cultivada als camps d’Ametller Origen a Viladecans i que es caracteritza per ser molt aromàtica i amb una dolçor única.

La I Festa del Tomàquet de Viladecans va comptar amb la col·laboració de Tip-Top, Love my Salad, Es Im-perfect, Blue Planet, La Fundació Viladecans, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Cooperativa Agrícola de Viladecans, el Gremi d’Hostaleria de Viladecans i la Xarxa Comercial de Viladecans.