L'Ajuntament ha captat ja 14 milions d'euros dels fons europeus Next Generation

L’Ajuntament està aprofitant l’oportunitat dels fons creats per la Unió Europea per a la reactivació arran de la COVID per impulsar una ciutat més verda, educadora i resilient, aspectes destacats en l’estratègia de ciutat per als propers anys. Ja n’ha aconseguit 13,84 milions d’euros des de la creació per part del Govern d’Espanya del pla per gestionar-los.

Els recursos s’assignen a projectes concrets i per això l'administració local ha fet un important esforç per donar-los forma i presentar-los a les diferents convocatòries. El resultat és exitós: fins a 16 iniciatives locals es faran realitat més ràpid del previst gràcies a assolir aquests fons. Algunes ja han començat a prendre forma, tot i que la majoria s’aniran completant fins a l’any 2025.

SETZE INICIATIVES RECOLÇADES

Tot just a finals de juny es van aprovar les dues darreres iniciatives: una, per promoure la renaturalització urbana i, l'altra, per a impulsar aules tecnològiques en centres educatius. Totes dues s’alineen amb les dues gran Missions de Ciutat pel 2030: la neutralitat climàtica i l’abandonament escolar zero.

De fet, bona part dels projectes subvencionats van en aquest sentit. Així, en l’àmbit de la transició ecològica, Viladecans ha obtingut ajudes per impulsar la mobilitat sostenible, que reduiran per la ciutat el cost de la obligada implantació de la Zona de Baixes Emissions de trànsit o impulsaran la bicicleta. A més, la ciutat ha estat pilot d’una experiència de creació de l’Agenda Urbana Espanyola per alinear els objectius de desenvolupament sostenible de les ciutats amb els de l'Organització de Nacions Unides.

D’altra banda, s’han aconseguit recursos per millorar equipaments educatius –alhora que es fan més sostenibles–, com la Biblioteca Municipal, que reobrirà a la tardor, i la nova Escola Oficial d’idiomes (EOI) a la rambla. També s’hi beneficien de millores el centre d’atenció social Can Palmer i l’edifici històric de Can Modolell.

A més, s’han aconseguit recursos per potenciar la digitalització del comerç per adaptar-lo als nous hàbits de consum, o bé la millora de serveis a la ciutadania, a partir de solucions digitals per millorar la informació i l’atenció a la ciutadania, fer créixer la xarxa de wifi pública, modernitzar el servei de teleassistència o ampliar el catàleg de la Biblioteca. A més, l’Ajuntament ha rebut fons per modernitzar-ne la gestió interna. Així, la ciutat camina amb passos més ferms cap a un futur més sostenible i cohesionat.

ELS DARRERS PROJECTES AMB LLUM VERDA

 

  • Renaturalització urbana: La Fundación Biodiversidad, a través del Ministerio de Transición Ecológica, ha concedit 2,8 milions a la iniciativa de l’Ajuntament per impulsar la renaturalització i la biodiversitat urbanes. La proposta inclou accions com la creació d’un eix verd als barris de Ponent i d’una desena de refugis de fauna, la densificació d’arbrat en cinc grans parcs i jardins, la revegetació de façanes d’equipaments i la telegestió del sistema de reg públic. El projecte es fa amb la col·laboració l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), l’ONG Plant for the planet i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), per tal de generar coneixement científic en salut ambiental i personal que pugui servir per dissenyar accions en altres ciutats.

 

  • Aules escolars tecnològiques: La Generalitat de Catalunya ha fet suport a l’aposta de Viladecans per seguir millorant les instal·lacions escolars locals. A partir d’una convocatòria de subvenció per a l’impuls digital, la Fundació Ciutat de Viladecans ha obtingut 288.000 euros per crear aules tecnològiques centrades en l’àmbit maker i audiovisual en tretze centres educatius. Així, es vol fomentar metodologies d'aprenentatge actiu en l’àmbit tecnològic. El projecte es destinarà a l'adquisició de material digital (com impressores 3D, gravadores làser o kits de robòtica educativa) i a la capacitació del persona docent per tal que aquestes noves aules puguin estar a pla rendiment i formar part dels projectes educatius dels centres per al curs 2024-2025.