S'enceta una nova etapa de diàleg pel futur del Delta i Parc Agrari

L’alcalde i alcaldesses de Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat pacten amb la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural la creació de tres meses de treball per determinar com serà el pla de gestió, la governança dels espais naturals i la zona ZEPA

 

Els alcaldes i alcaldesses de Gavà, Gemma Badia; Sant Boi, Lluïsa Moret, i Viladecans, Carles Ruiz, s’han reunit avui amb la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, a la seu del Departament. La reunió, demanada amb diverses ocasions pels ajuntaments, ha servit per iniciar una nova etapa en la relació entre les administracions locals i la Generalitat, que estarà marcada per l’esperit de col·laboració, treball conjunt i la recerca de consens, segons han coincidit ambdues parts, segons un comunicat conjunt dels tres consistoris baixllobregatins.

 

Tres meses conjuntes

A la reunió s’ha pactat la creació de tres meses conjuntes de treball que hauran de marcar un canvi substancial del futur del territori: una cercarà un nou model de gestió i funcionament del Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, una altra haurà d’aconseguir un consens sobre la definitiva delimitació de l’àmbit de la zona d’especial de protecció de les aus (ZEPA), i una tercera mesa haurà de concretar el pla de gestió dels espais naturals, assenyalant quines són les inversions que s’han de fer en el territori, com es volen gestionar per respectar la normativa europea i garantir la convivència entre tots els agents que conviuen, tenint especial cura de la pagesia i de les necessitats en matèria d’infraestructures hidràuliques. La consellera ha expressat, segons el comunicat, la seva ferma voluntat d’actuar i anar solucionant problemes a partir d’una feina conjunta i compartida.

 

Un Hub

Els edils també han presentat a la consellera la proposta de creació d’un Hub agroalimentari al Parc Agrari, en el territori d’aquests tres municipis. Teresa Jordà ha coincidit amb els responsables municipals en la necessitat urgent de modificar la normativa del Pla Especial del Parc Agrari per què plans com el Hub Agroalimentari siguin possibles i per una actualització dels requeriments ambientals de la zona i la viabilitat econòmica del sector agrícola.

IMG 4980

La modernització del Parc Agrari es basaria en el replantejament estratègic i una adaptació de la regulació perquè, mantenint la seva essència d’espai protegit dedicat a les activitats agràries i plenament compatible amb l’entorn natural, evolucioni cap a un model productiu innovador, en línia amb els principals desenvolupaments agraris que s’estan produint a Europa i en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la seguretat alimentària.

 

Amb aquest nou marc innovador es podrien implementar i desenvolupar els darrers avenços en R+D+I agroalimentària, evitar l'abandonament de l'activitat productiva del parc, contribuir al relleu generacional, resoldre el dèficit d’infraestructures i convertir-lo en font d'ocupació de qualitat, regeneració i diversificació econòmica del territori i proveïment alimentari.

 

Els responsables municipals han ofert a la Generalitat que s'incorpori al grup motor institucional del Hub Agroalimentari, on ja hi són institucions lligades a l'administració autonòmica com la Universitat Politècnica de Catalunya i l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària (IRTA). La consellera Jordà s’ha compromès a estudiar la proposta.

 

L'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, ha destacat que tant la consellera com els responsables municipals "hem coincidit en el dèficit de gestió dels espais naturals que hem patit fins ara i en què cal canviar el seu model per anar a una gestió més professionalitzada, més tècnica. Els ajuntaments som partidaris de l’existència d’un organisme únic de gestió del territori que inclogui tant el Parc Agrari com el Consorci del Delta i aquells agents que han de veure amb el desenvolupament del territori. L'objectiu seria integrar tothom en el mateix projecte: estem absolutament convençuts de què la dinàmica no pot ser oposar la protecció natural a l'agricultura. Tenim l'obligació, totes les administracions, de treballar amb els interlocutors, els agents socials i la ciutadania en general, per defensar l'agricultura com a defensora de la biodiversitat".