El Govern ajornarà el venciment dels crèdits ICO i llançarà una nova línia d'avals

Formarà part de les mesures que s'aprovaran el dia 29 per a atallar les dificultats per la guerra a Ucraïna

El pla per a afrontar les conseqüències econòmiques de la guerra inclourà una nova línia de crèdits amb avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i permetrà ajornar el venciment dels préstecs actualment subscrits per empreses i autònoms més afectats per la crisi.

Són iniciatives que s'incorporaran en el conjunt de mesures per a afrontar la crisi que colpeja a l'economia espanyola després de l'esclat de la guerra a Ucraïna, segons ha anunciat la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño. “Es recollirà la possibilitat que les empreses i els autònoms més afectats per la situació actual puguin ampliar el venciment dels préstecs amb aval de l'ICO. A més, llançarem una nova línia d'avals ICO per a garantir la liquiditat per al conjunt de l'economia”, ha dit Calviño en el Congrés dels Diputats. La vicepresidenta també ha afegit que estudien amb el Banc d'Espanya la possibilitat d'ampliar els períodes de manca.

El sector alimentari alerta del perill de desproveïment

Fins al moment, el Govern s'estava reservant la concreció de les mesures del seu pla contra la crisi, amb l'argument que tot depèn en bona part del Consell Europeu que se celebra aquest dijous i divendres a Brussel·les. No obstant això, l'atur dels transportistes i els seus efectes sobre el proveïment, a més d'un clima social cada vegada més tensionado, li porta a avançar algunes mesures, encara que, de moment, amb comptagotes.

La prolongació dels venciments d'aquests crèdits concedits a l'inici de la pandèmia era una reivindicació de les empreses i molt especialment dels autònoms, que veien aproximar-se la data de la devolució quan encara arrosseguen molts problemes. És un moment en què alguns sectors havien recuperat l'activitat, però molts tenen encara ingressos inferiors als anteriors a la pandèmia, i a més, ara, la guerra de Rússia, ha desestabilitzat encara més la situació econòmica.

ICO

Les associacions d'autònoms havien sol·licitat una moratòria d'un any més del període de manca. “Perquè els 900.000 autònoms i empreses que tenen sol·licitat un préstec ICO i que han de retornar-lo a partir del mes d'abril o de maig no es vegin en la complicació d'haver de comptar amb un venciment d'aquests crèdits i no tenir la liquiditat per a poder afrontar-los”, va dir el president de la Federació nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (LLIGA), Lorenzo Amor, la setmana passada.