Josep Ginesta, a la presentació de l'estudi ‘Incapacitat Temporal' per a l'empresariat del Baix Llobregat: “Hem de guanyar consciència de la problemàtica de l'absentisme per IT al nostre país”

L’informe elaborat per l’Observatori de PIMEC assenyala que l’absentisme per incapacitat temporal s’ha doblat a Catalunya en els darrers deu anys i que el nombre d’hores i costos derivats estan per sobre dels del conjunt d’Espanya

Sant Feliu de Llobregat, 4 d’abril del 2024. “Hem de guanyar consciència sobre la problemàtica de l’absentisme per incapacitat temporal al nostre país”. Així Ho ha dit el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, durant la presentació de l’estudi sobre la incapacitat temporal (IT) elaborat per l’Observatori de PIMEC i presentat a la delegació de la patronal al Baix Llobregat.

Per la seva part, el president de PIMEC Baix Llobregat-L’Hospitalet, Joan Soler, ha destacat que “l’augment de les baixes laborals ha sobrevingut de manera sorpresiva des del 2019 i amb caràcter de cronificació”. En aquest sentit, Soler també s’ha referit durant la seva intervenció a les conseqüències de l’alta incidència de l’absentisme per IT assenyalant que afecta “a l’organització, la productivitat, la competitivitat i el clima laboral de les empreses”.

La jornada ha anat a càrrec del secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, que ha explicat que “la problemàtica sobre l’absentisme per incapacitat temporal té origen multifactorial”. En aquest sentit, Ginesta ha manifestat que l’alta incidència té un impacte directe en “les persones i la seva salut, en l’economia del país i en la productivitat i competitivitat de les empreses”. Durant la seva presentació, el secretari general de la patronal ha assegurat a l’empresariat del Baix Llobregat que “hem recollit el reclam del teixit empresarial català perquè no podem continuar donant l’esquena a aquest problema”.

En el marc de l’acte s’ha celebrat una taula rodona d’experiències empresarials moderada pel vicepresident de PIMEC Baix Llobregat-L'Hospitalet, Jaume Masclans. Hi han participat el CEO de Canaletas, Jordi Morera; la directora general d’Asproseat, Letícia Andrades; el responsable de prevenció de Sersa, Alberto Fernández, i el coordinador de l’àrea de Recursos Humans de Prytanis. Han parlat plegats sobre la incidència de baixes laborals que tenen actualment a les seves empreses, els costos i les causes de l’absentisme per incapacitat temporal i les mesures que adopten les empreses per reduir la taxa.

Les dades i conclusions de l’estudi

El secretari general de PIMEC ha explicat que la tendència a l’alça de les baixes laborals per IT suposa uns costos per a les empreses de 2.420 euros anuals de mitjana per persona treballadora, un 6,5% del cost laboral anual total. En aquest sentit, ha concretat que des del punt de vista agregat dels costos a càrrec de les empreses i del Sistema de la Seguretat Social, l’import en prestacions per incapacitat temporal fou el 2022 de  2.745 milions d’euros, que representa l’1,01% del PIB de Catalunya en termes relatius. Ginesta ha apuntat que si s’afegeixen els costos directes amb complements a les prestacions i cotitzacions que abonen les empreses i els costos indirectes derivats del cost d’oportunitat per la pèrdua d’ingressos de les empreses, “els costos superen els 25.100 milions d’euros anuals a Catalunya, representant el 9,28% del PIB català”.

Una de les conclusions més rellevants de l’estudi de l’Observatori és que “a mesura que les empreses creixen en grandària, les hores mitjanes per persona treballadora i els costos d’incapacitat temporal també augmenten”, segons ha explicat Josep Ginesta. Seguidament, ha concretat que “les empreses industrials són les que presenten una major incidència i costos laborals, en canvi, la construcció és el sector que registra els nivells més baixos a partir del 2022”.

L’informe també assenyala que durant els períodes normals de cicles econòmics positius, les baixes per incapacitat temporal mostren una tendència a augmentar. Excepcionalment, la pandèmia ha alterat les dinàmiques que connectaven la incapacitat temporal amb el cicle econòmic a conseqüència de les baixes temporals per covid-19. De fet, la patronal constata la regressió entre la taxa d’atur i la incidència d’incapacitat temporal, de forma que a mesura que creix la taxa d’atur, es redueix ostensiblement la incidència de les baixes per incapacitat temporal, i quan la taxa d’atur es redueix, s’incrementen les baixes.

Les propostes de PIMEC

La patronal ha presentat durant l’acte algunes de les propostes per reduir l’alta incidència de la IT per contingències comunes i millorar la gestió de les baixes laborals: un millor aprofitament de la infraestructura de mútues col·laboradores de la Seguretat Social i que puguin realitzar les altes i baixes també per contingències comunes, millorar la capacitat de planificació de les empreses establint alertes immediates quan es produeixen baixes, una millora en la gestió administrativa a l’atenció primària de la incapacitat temporal, millorar els sistemes de control de la incapacitat temporal i campanyes de sensibilització de les empreses.