La Diputació manté el seu compromís amb els governs locals invertint 260 milions d'euros

La Diputació de Barcelona aprova el Programa general d'inversions per a ajudar els ajuntaments a realitzar els principals projectes d'aquest mandat
 

La Diputació de Barcelona ha aprovat el Programa general d'inversions (*PGI), que està dotat amb 260 milions d'euros i que té com a objectiu que els governs locals puguin realitzar els principals projectes d'aquest mandat. La presidenta de la corporació, Lluïsa Moret, ha detallat que el *PGI és "un dels instruments més importants de la Diputació de Barcelona per a donar suport a l'autonomia local".

La distribució entre els ajuntaments (259,3 milions d'euros) i les Entitats Municipals Descentralitzades –*EMD– (700.000 euros) "s'ha realitzat d'una forma més transparent, justa, equitativa i objectiva", asseguren des de la Diputació. En concret, i per a contribuir al reequilibri territorial, s'han fixat vuit criteris a l'hora de distribuir les ajudes entre els ajuntaments del territori. Abans de res s'ha establert una quantitat mínima de 100.000 euros per a cadascun dels 310 municipis; excepte la ciutat de Barcelona, que no està inclosa. I, d'altra banda, el 52% del repartiment (134,952 milions d'euros) s'ha realitzat en funció de la població de cada localitat; a més de tenir en compte la quantitat de població no resident present en el municipi (12.965 milions d'euros).

Els criteris aplicats també han servit per a fer costat als municipis amb menys recursos i potencialment amb majors necessitats, tenint com a referència les xifres relatives a l'IRPF de les persones que viuen, a la desocupació i al nivell d'ingressos propis de la localitat.

També s'han tingut en compte les característiques territorials de cada municipi, amb l'objectiu de corregir el cost de prestació dels serveis per a la ciutadania i de la dotació en equipaments i infraestructures. En aquest cas, els criteris fan referència a l'extensió municipal i a la quantitat d'entitats de població que existeixen en cada terme municipal.

Dues línies de suport

El *PGI estableix dues línies de suport. El gruix del finançament que rebran els governs locals de la província (80%) està destinada a projectes sostenibles. Quant a les execucions d'obra, es manté el requisit d'haver aprovat l'expedient de contractació i haver disposat l'obertura del procediment d'adjudicació.

I, d'altra banda, cada ajuntament podrà disposar del 20% de la seva assignació, de manera incondicionada, per a finançar despesa generalista inversor executat en les anualitats 2023 i 2024. Encara que, en aquest cas no es requereix que els governs locals sol·licitin aquesta ajuda, si volen obtenir el pagament per endavant, hauran de tramitar l'acceptació expressa de l'ajuda o sinó el pagament s'efectuarà una vegada es justifiqui la despesa.

Moret ha posat l'accent que el *PGI d'aquest mandat s'ha aprovat abans que en altres ocasions amb la voluntat que els municipis de la demarcació "puguin gaudir d'aquests recursos de primera mà per a treballar les inversions que tinguin previstes", i ha afegit que els dos objectius fonamentals són millorar les condicions de l'espai públic i dels equipaments.

Simplificació dels tràmits

Segons expliquen des de la Diputació, la simplificació i la flexibilització dels procediments administratius són un dels trets característics d'aquest nou *PGI que s'acaba d'aprovar, ja que, com ha assegurat Moret, "és una de les demandes històriques dels ajuntaments, alcaldes i alcaldesses" . Quant a la primera línia de suport s'estableix un període de sol·licitud obert ininterrompudament fins al 30 de novembre de 2026 i el període d'execució serà de sis anys, de l'1 de gener de 2023 al 31 de desembre de 2028, ampliant un any abans de l'inici de l'actual mandat i un altre any després de la seva finalització.

A més, com a novetat, s'augmenta fins a cinc el nombre de sol·licituds que poden realitzar els governs locals de més de 20.000 habitants, mentre que es manté en tres per a aquells de menor població. No obstant això, en cas d'impossibilitat de presentar la sol·licitud a causa de licitacions desertes, el termini de presentació de sol·licituds s'ampliarà fins al 28 de febrer de 2027.

També es contempla el pagament avançat del 50% de l'import del primer any amb l'adjudicació i se simplificarà la revisió de les sol·licituds per part de la Diputació, reduint a dues els mesos per a realitzar la valoració dels projectes i així accelerar la resolució de les ajudes.

Les mateixes fonts remarquen que el *PGI manté un dels seus trets distintius: la flexibilitat per a efectuar canvis de destí, ampliacions i modificacions de terminis, a fi de poder donar resposta a les circumstàncies que es produeixin en la gestió dels expedients.