Viladecans serà Ciutat Verda europea 2025 en guanyar el Premi Green Leaf

La Comissió Europea va concedir ahir els premis Green Leaf 2025 a les ciutats de Viladecans i Treviso (Itàlia). La cerimònia de lliurament dels guardons, amb 200.000 euros, que han de servir per ajudar la ciutat a organitzar noves activitats transformadores, es va celebrar a l’auditori del KultuuriKatel (Tallinn Creative Hub) de Tallin, capital d’Estònia. Ambdues ciutats competien entre elles, en principi, per un sol premi, però la qualitat de les candidatures van fer decidir les autoritats comunitàries que ambdues ciutats eren mereixedores del premi. Viladecans i Treviso, a més, han adquirit el dret a formar part de Green Leaf, una xarxa europea de ciutats capdavanteres que intercanvien coneixements, experiències i bones pràctiques. L’alcalde Carles Ruiz va agrair a les autoritats comunitàries “el repte que ens heu confiat: ara tenim dos anys per acabar de mobilitzar tota una ciutat i ser un exemple a tot Europa de vida saludable i de sostenibilitat”.

Grreen Leaf logo

COMPROMÍS AMB LA SOSTENIBILITAT

El premi Green Leaf reconeix els municipis que destaquen pel seu compromís d’abordar els desafiaments ambientals urbans i demostrar que la sostenibilitat és possible i una prioritat en el desenvolupament de la ciutat. Són territoris que s’encaminen a donar una major qualitat de vida als seus habitants estimulant noves activitats de transformació cap a una transició ecològica.

El premi l’atorga la Comissió Europea anualment i es tenen en compte indicadors mediambientals. Es valoren la visió, la proposta de comunicació i governança de les ciutats.

Un total de catorze ciutats han competit, sent avaluades per un grup internacional de set experts independents en sostenibilitat urbana, que va seleccionar cinc ciutats finalistes. Els finalistes van ser entrevistats per un jurat internacional format per representants de la Comissió Europea, el Comitè de les Regions, l'Oficina del Pacte d'Alcaldes, l'Agència Europea de Medi Ambient i l'Oficina Europea de Medi Ambient.

El jurat europeu va quedar impressionat amb l'enfocament de Viladecans “per inspirar un canvi de comportament a través d'una cultura de positivitat i entusiasme”. El jurat també va reconèixer que “els residents i les parts interessades a diferents nivells van participar en diferents processos de presa de decisions i que la ciutat ha fet avenços significatius en les energies renovables i l’eficiència energètica. Com a guanyadora de Green Leaf, la ciutat se centrarà en dos objectius paral·lels: la transició ecològica i la promoció d'un estil de vida saludable”. Viladecans va convèncer el jurat de que “un enfocament positiu dels reptes de la sostenibilitat aporta esperança i inspira els seus propis residents i animarà altres ciutats a treballar per un futur més verd”.

Un dels trets diferenciadors de Viladecans és haver sabut preservar i millorar els cinc ecosistemes i la biodiversitat que contenen els poc més de cinc quilòmetres del seu terme municipal: la zona forestal, urbana, la plana deltaica, la maresma i la zona dunar.