El servei de bicicleta compartida metropolitana arriba a Viladecans

Aquest dilluns 3 d’abril s’ha estrenat a Viladecans el nou servei de bicicleta compartida metropolitana, AMBici. La iniciativa compta amb 13 estacions distribuïdes per la ciutat que formen part de les 120 operatives a tot el Baix Llobregat quan el servei estigui plenament desplegat. Llavors, s’oferiran prop de 1.300 bicicletes 100% elèctriques per potenciar i facilitar opcions de mobilitat sostenible, tant dins de la ciutat com per connectar amb altres municipis.

El servei l’impulsa l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb el suport econòmic dels fons del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea (Next Generation EU). La gestió del servei la duu a terme Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

Les tretze estacions locals compten amb 260 ancoratges per a bicicletes en total. En un primer moment s’han deixat cinc bicicletes en cada estació, però en els propers dies s’en doblarà el nombre. Tres de les estacions es troben en l’eix de la C-245, per on transcorre el nou carril bici interurbà (a l’alçada de la fàbrica Roca i de les places d’Europa i d’Espanya). També n’hi ha estacions a tocar de l’estació de tren, dels equipaments esportius Atrium Viladecans i Podium Viladecans i del CAP Maria Bernades. A més, se’n troben a les places de la Constitució i de les Palmeres i a les avingudes dels Jocs Olímpics i de Sant Llorenç. També hi ha estacions en sectors d’activitat econòmica: al Viladecans Business Park (c. Tecnologia) i a Ca n’Alemany (c. Marie Curie).

ALTA EN EL SERVEI AMB TARIFA PROMOCIONAL

Per fer ús d’AMBici cal donar-se d'alta al web del servei i descarregar-se l'APP –disponible tant per Android com per iOs–, des de la que es pot veure la disponibilitat de bicicletes, estat de càrrega, fer reserves i informar d'incidències. A més, les persones usuàries han d’adquirir un abonament anual.

Durant el 2023, l’AMB fa una tarifa promocional de 25 € l’any per abonament, que permet 30 minuts d’ús gratuïts per cada trajecte. A partir de llavors, costarà 0,50 euros cada franja de 30 minuts. A partir de l’any vinent, l’abonament tindrà un cost de 40 euros a l’any, amb els primers 30 minuts a un preu de 0,15 euros (i les següents franjes de mitja hora igualment a 0,50 euros).

SEGONA ETAPA DE DESPLEGAMENT A LA COMARCA

AMBici es va estrenar al gener en sis ciutats de la comarca, aquests dies s’està desplegant en altres quatre i a l’estiu arribarà a un altre més. Així, des de Viladecans ja es pot connectar amb Sant Boi, El Prat, Gavà i Castelldefels i, quan estigui acabada la via ciclable sobre el riu Llobregat es podrà connectar amb seguretat amb les poblacions de l’altra riba (Cornellà, Esplugues, Sant Just Desvern,  L’Hospitalet de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei). A més, s’aniran activant estacions de transferència (i un abonament compartit) amb el servei de Bicing de Barcelona, per connectar així amb la ciutat comtal sobre rodes.

La mitjana de temps d’ús del servei en els municipis on es va fer la primera implantació va ser de 13 minuts durant els dos primers mesos de l’experiència.