La Festa Major d'Hivern batega amb la cultura i la llum

Amb motiu del dia de Sant Sebastià, patró local, torna la Festa Major d’Hivern a Viladecans. Aquesta està protagonitzada un any més per les entitats de cultura popular locals. Enguany, el programa estrena un espectacle de foc, el Fest’Infern, a càrrec dels Diables. Aquest se suma a la tradicional cercavila de la Coordinadora d’Entitats, que any rere any va afegint nous participants. La cita, com sempre, acaba amb un concert-vermut organitzat per Rudemón, que aquesta vegada tindrà dos grups musicals i que compartirà espai amb un mercat d’artesania organitzat també per entitats locals al casc antic.

Un altre dels plats forts de la Festa d’Hivern és la trobada gegantera, que celebrarà el primer aniversari de les figures locals Àlex i Eulàlia amb una àmplia representació de colles convidades d'arreu del territori català. Un altre clàssic, el joc popular de preguntes sobre la ciutat de Viladecans organitzat per la Colla del Mamut, tampoc hi faltarà. Com tampoc ho farà el festival de narracions orals Narracans, que ja està a les portes de la seva primera dècada de vida i celebrarà actualment la novena edició. Els contes per a infants i per a adults s’escoltaran enguany a Can Xic, en lloc de la Biblioteca Municipal, que encara continua amb les obres per la rehabilitació de la façana.

VILADECANS S'ENCÉN DE NOU

Si l’any passat la seva novetat va suposar tota una descàrrega estimulant, enguany el Festival Llamp aspira a encendre la Festa d’Hivern encara amb més potència. El festival d’arts lumíniques estrenat al 2021 per l’Ajuntament busca consolidar-se com un espai d’experimentació i gaudi familiar. Amb sis instal·lacions, dues d'elles amb segell local, vol sorprendre el visitant fent-lo interactuar amb la llum.

REPENSAR LA CARRETERA DE SANT CLIMENT

La celebració incorpora també dues propostes que beuen de la història local per mirar cap al futur. D’una banda, es podrà visitar el renovat edifici històric de Ca n’Amat després de tres anys d’obres. I, de l'altra banda, s’organitza una festa popular per donar el tret de sortida al procés participatiu per a la pacificació del trànsit a la carretera de Sant Climent. Aquesta iniciativa vol donar continuïtat al projecte per donar més espai al vianant a la Rambla Modolell, que arrencarà al febrer. Amb l’estrena del nou vial de
cornisa al barri de Llevant a la primavera, es desviarà de manera natural cap allà molt del trànsit que passa pel barri del Molí-Ginestar i,
per això, l’Ajuntament vol donar més protagonisme al vianant a la carretera de Sant Climent al seu pas pel barri. La festa, que recollirà les propostes ciutadanes per abordar les necessitats de la zona, comptarà amb activitats familiars, així com dos itineraris guiats pel barri per posar en valor la seva història.

ENTRAR EN EL FUTUR DE LA MÀ DEL PASSAT

No us sorpreneu que sigui el mateix Joan Amat i Sala, l’hisendat que a mitjans del segle XIX va construir Ca n'Amat com el coneixem –i que l'any 1854 va arribar a ser alcalde de la ciutat–, qui us doni la benvinguda en la reobertura d'aquest edifici històric després de les obres de restauració i ampliació fetes per l'Ajutament. El 21 i el 22 de gener es podrà descobrir amb unes visites teatralitzades com ha quedat l'equipament municipal, que a partir de la propera tardor exhibirà els fons del Museu de Viladecans.


Les visites, cada trenta minuts, permetran conèixer com la casa de la història de la ciutat ha triplicat la seva superfície per acollir un museu modern que sigui un referent per no oblidar la història del Delta del Llobregat. Hi haurà un petit obsequi com a recordatori per a totes aquelles persones que s'apropin en una ocasió única. Els horaris i la forma de fer la reserva es poden consultar al web i al programa de mà.