Comencen les visites guiades per descobrir el patrimoni natural i la biodiversitat dels Espais naturals del delta del Llobregat

Durant els darrers mesos, s’ha abordat reiteradament la necessitat de protegir els espais naturals del delta del Llobregat, coincidint amb el debat sobre la conveniència o no d’ampliar les infraestructures de l’entorn. Les persones interessades en descobrir o conèixer més a fons aquests espais naturals podran participar a partir del proper 4 de setembre en les visites guiades que s’hi organitzen de forma gratuïta cada diumenge de mes, cada setmana en un emplaçament diferent.

L’encarregat d’organitzar les visites és el Consorci dels Espais naturals del delta del Llobregat. El primer diumenge de mes, donarà a conèixer la Pineda de Can Camins; el segon, els Espais naturals del riu; el tercer, la Bunyola, Carrabiners i el Semàfor; i el quart, l’estany del Remolar i la Maresma de les Filipines al terme municipal de Viladecans, a la zona limítrofa amb el Prat. En tots els casos, les visites comencen a les 11 h del matí i tenen una durada d’1 h i 30 minuts. Les persones interessades poden anar directament el dia de la visita al punt de trobada, sense necessitat de fer reserva prèvia, i el nombre màxim de participants és de 25.

La Pineda de Can Camins

Les visites guiades del primer diumenge de mes -el 4 de setembre, el 2 d’octubre, el 5 de novembre i el 4 de desembre fins a finals d’any- seran a la Pineda de Can Camins. És una de les poques zones de Catalunya que reprodueix, amb un estat de conservació excepcionalment bo, el conjunt de comunitats vegetals propi de la rereduna mediterrània. La zona es caracteritza per la gran diversitat d’orquídies i fongs que hi viuen. També hi trobem ocells boscans (mallerenga, carbonera, picot verd, raspinell…) o rèptils com el sargantaner petit. És un hàbitat de bosc molt delicat i, per això, no s’hi permet l’accés lliure.

Els Espais naturals del riu

El segon diumenge de mes (11 de setembre, 9 d’octubre, 13 de novembre i 11 de desembre) serà el moment de conèixer els Espais naturals del riu Llobregat, en una visita que inclou el seu darrer tram fins al mar, un lloc privilegiat per conèixer els diferents hàbitats del delta, com prats humits pasturats per cavalls, estanys plens d’ànecs, pinedes litorals i platges naturals.

Bunyola, Carrabiners i Semàfor

Amb aquesta visita, que es farà els tercers diumenges de mes (18 de setembre, 16 d’octubre, 20 de novembre i 18 de desembre), es podrà descobrir la platja més propera a la desembocadura del riu, una zona protegida on no s’hi permet l’accés lliure ni el bany, per tal de protegir la fauna que s’hi refugia i s’hi reprodueix. Aquest és el cas del corriol camanegre, au protegida la presència de la qual ha començat a remuntar durant els darrers cinc anys al delta del Llobregat arran de les mesures de protecció implementades pel Consorci dels espais naturals. Més enllà del patrimoni natural, també hi podem trobar petjades de la nostra història, com la caserna de Carrabiners, des d’on es vigilava la costa a mitjans del segle XIX. Un altre edifici emblemàtic és el Semàfor, de finals del segle XIX i des d’on es regulava el trànsit marítim.

Espai natural del Remolar-Filipines

A l’estany del Remolar i la maresma de les Filipines, la més important de la província de Barcelona, s’hi poden observar aus, tant migratòries com sedentàries, a més de tortugues d’aigua o orquídies mediterrànies. També s’hi podeu veure cames llargues fent el niu o fredelugues, descansant a les illes. El recorregut, que es farà els quarts diumenges de mes (25 de setembre, 23 d’octubre i 27 de novembre), ens aproxima a jonqueres i salicornars que en fan oblidar la proximitat de la ciutat.

Més de 1.000 hectàrees d’espais naturals protegits

Els Espais naturals del delta del Llobregat són una xarxa d’espais protegits, amb una superfície d’unes 1.000 hectàrees (Xarxa Natura 2000) i compten amb una de les zones humides més importants de Catalunya. Als prats humits i a les pinedes, s’hi ha identificat 23 espècies d’orquídies. També són un punt estratègic en la migració de les aus i tenen un ampli mosaic de paisatges de gran valor ecològic i paisatgístic, amb 20 hàbitats d’interès europeu.

El Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais naturals del delta del Llobregat és l’entitat pública que gestiona aquest entorn protegit. Està formada per la Generalitat, els ajuntaments del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà, Sant Boi de Llobregat i Barcelona i l’AMB. La seva tasca abasta diferents àmbits, com la conservació mediambiental, la investigació, el manteniment, la divulgació i la sensibilització. En el marc d’aquesta darrera línia d’actuació s’organitzen les visites guiades, de les quals podeu trobar informació més concreta a deltallobregat.cat/.

L’Oficina de Turisme de l’Ajuntament del Prat (Porta del Delta) també organitza visites a la Casa Gomis (La Ricarda), on és necessari reservar plaça amb antelació:  https://www.elprat.cat/turisme/que-visitar/la-casa-gomis