Es presenta el tomàquet cherry de proximitat

Productors i restauradors de la ciutat –Cooperativa Agrícola i Gremi d’Hostaleria– i l’Ajuntament han presentat un producte propi durant els dies de Festa Major: el tomàquet Cherry de Viladecans, un tomàquet únic, exquisit, amb una gran quantitat de vitamines i minerals i que es pot comprar en una vintena de comerços de la ciutat.

A més, des d'aquest mes, és el protagonista d'una ruta gastronòmica. 

Productors i restauradors de la ciutat –Cooperativa Agrícola i Gremi d’Hostaleria­– i l’Ajuntament s’han posat d’acord i van presentar ahir un producte de proximitat propi: el tomàquet Cherry de Viladecans. Ja són quatre els pagesos viladecanencs que el conreen, aconseguint més de 88.000 kg de producte anual. Més d’una desena de fruiteries i altres establiments de la ciutat ja el comercialitzen i 10 restaurants ho ofereixen a les seves cartes, configurant la Ruta Gastronòmica del Cherry de Viladecans, que s’iniciarà el 23 de setembre. L’embalatge i distribució del tomàquet Cherry de Viladecans es farà en envasos reciclables de cartró (mai de plàstic) i sempre es presentaran en branca.

Per presentar el producte a la ciutadania, durant la Festa Major es faran showcookings amb elaboració i degustació aquest divendres 9, a les 11 hores al Centre Comercial Vilamarina, a càrrec de Can Martí PB Restaurant, i a les 18.30 hores al Viladecans The Style Outlets, a càrrec del Restaurant La Candela.

Un tomàquet dolç

Al Parc Agrari, en concret als terrenys de Viladecans, aquesta classe de tomàquet ha trobat un sòl, un clima i un tipus d’aigua (més salina) perfectes per al seu desenvolupament i per aconseguir un sabor dolç molt característic. El tomàquet Cherry pera és una varietat de tomàquet originari d’Amèrica, i des del 1800 es cultiva a llocs com Equador, Perú i nord de Xile. Deu el seu nom en anglès al seu semblant amb la cirereta (cherry). Es caracteritza pel seu petit tamany, d’entre 1 i 3 cm, i el seu pes és d’uns 13 grams aproximadament. De forma lleugerament rodona, de diferents colors –verd, groc, negre vermellós, taronja o el més famós, el vermell–. El seu sabor és intens i de color brillant, és cruixent, dolç i de textura suau i delicada, que canvia segons quina sigui la varietat.

El cherry conté una gran quantitat de vitamines i minerals com vitamina A, B1, B2, B3, B6, C, K i E, i minerals com potasi, calci, fòsfor, sofre, magnesi, níquel, clor, sodi, ferro, coure, zinc, fluor, cobalt, iode, crom i manganès. Sobre les seves propietats, molts científics coincideixen en què el pigment que dona color a aquesta fruita, el licopè, ajuda a retardar l’oxidació de les cèl·lules, sent un aliat contra l’envelliment prematur de la pell. A més, ajuda a reduir els nivells de colesterol i a combatre infeccions i reforça el nostre sistema immunitari. És molt recomanable per eliminar toxines gràcies al seu efecte diürètic i per regular el trànsit intestinal. També ajuda a lidiar amb l’ansietat.

Els tomàquets cherry contenen àcid cumàric i àcid clorogènic necessaris en la lluita contra les nitro­samines que es produeixen en fumar (les nitrosamines són els principals agents cancerígens presents en el fum d’un cigarret). A més, contribueix a prevenir malalties visuals. El tomàquet cherry conté un alt percentatge d’aigua, i per això esdevé un aliment ideal per a la pèrdua de pes en les dietes.