PIMEC alerta que hi ha 50.000 empreses en risc de fallida si no s'amplia el termini per retornar els crèdits ICO Covid

L’entitat demana un esquema híbrid de quitança amb reconeixement de deute que permeti una fórmula de replantejament de les operacions assumible per a les pimes així com una resolució ràpida de les sol·licituds d’ampliació de terminis i carències per a les empreses que ho necessitin.

La patronal constata que un 61,6% de les pimes consultades es van endeutar amb avals Covid-19, per més del 10% de la facturació, i alerta que gairebé la meitat pot tenir dificultats per atendre els venciments.

 

Barcelona, 22 de març del 2022. PIMEC ha alertat avui que hi ha 50.000 empreses en risc de fallida si no s’amplia el termini per retornar els crèdits ICO Covid, fet pel qual ha demanat prioritzar aquesta ampliació a les empreses que ho necessitin i que la banca apliqui una actitud proactiva i eviti afectacions en la qualificació. En una roda de premsa en la qual s’han presentat els resultats d’una enquesta sobre els crèdits ICO Covid-19, el president de PIMEC, Antoni Cañete, ha fet un seguit de propostes concretes per a la viabilitat de les pimes: “Cal també un esquema híbrid de quitança amb reconeixement de deute, que permeti una fórmula de replantejament de les operacions assumible per a les pimes”.

Cañete ha recordat que les empreses han incrementat els seus deutes perquè la situació de pandèmia i els seus efectes han estat més llargs del que es preveia i s’hi ha sumat altres factors com la falta de subministraments, l’encariment de les matèries primeres i l’energia, i les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna.  “Estem preocupats i ocupats perquè aquesta situació afecta sobretot a la liquiditat de les pimes i els autònoms i, per tant, a la seva viabilitat. En tres setmanes comença la devolució dels préstecs ICO Covid-19 i hi ha moltes empreses que desconeixen que només tindran dos mesos per renegociar els crèdits”.

En la seva intervenció, el director de l’àrea de finançament de PIMEC, Pere Cots, ha parlat del Codi de Bones Pràctiques (CBP) per a la renegociació del finançament avalat, tot destacant que la patronal ha fet propostes per tal que aquesta mesura permeti que els negocis viables puguin superar la situació actual de dificultat. Per això, ha insistit en la necessitat d’una ampliació dels terminis i de la carència per a empreses amb una pèrdua de facturació del 30% durant l’any 2020 i una extensió de fins a 8 o 10 anys. A més, per a les empreses amb una reducció de la facturació inferior al 30%, ha defensat un acord amb les entitats financeres. En aquest sentit, ha demanat al Banc Central Europeu i al Banc d’Espanya flexibilitzar de manera temporal la qualificació de les operacions, per evitar qualificar les empreses d’insolvents en la quitança i estar en vigilància per les carències.

D’altra banda, sobre les quitances o transferències directes, Cots ha proposat els següents requisits: Accessible per a empreses amb una caiguda de la facturació mínima del 30% i pèrdues al llarg del 2020 i un acord amb el pool bancari”. Finalment, ha assegurat que fins al 50%, o amb reducció de facturació superior al 70%, es pot arribar fins al 75%.

Els resultats de la consulta

El director d’estudis i polítiques sectorials de PIMEC, Moisès Bonal, ha fet una radiografia de la situació: “Del 48% d’empreses que assegura que tindrà problemes a l’hora de fer front al venciment dels crèdits ICO, un 35,2% demana un allargament de 12 mesos de carència i 12 mesos d’ajornament, i un 29,6% demana una quitança superior al 50% del nominal. De l’enquesta també se’n desprèn que “el 83% de les empreses amb dificultats per atendre els venciments dels préstecs amb aval COVID, en cas de necessitar una quitança la podria tornar en 5 anys”.

A continuació, ha exposat algunes de les xifres més destacades de la consulta: “El 61,6% de les pimes enquestades es van endeutar amb avals Covid-19 per més del 10% de la facturació, i gairebé la meitat assegura que pot tenir dificultats per atendre els venciments”. A més, ha afegit que un 49% de les empreses ha obtingut resultats conjunts negatius el 2020 i 2021.

 

Documents descarregables: