Entren en vigor el toc de queda i les mesures restrictives de l'activitat de restauració i oci nocturn

 

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), obviant l’Informe preceptiu de la fiscalia, ha aprovat la petició del Govern de decretar el toc de queda a 126 municipis a partir de divendres a les 0 hores i de limitar les reunions a 10 persones.

El toc de queda durarà catorze dies des del dia 24, assenyala el TSJC.

Així, el toc de queda serà entre la 1 i les 6 del matí en poblacions de més de 10.000 habitants i amb un índex de més de 250 casos per 10.000 habitants o en municipis dels voltants. També es valida la limitació de 10 persones en reunions en àmbit públic i privat, excepte el nucli de convivència, en manifestacions o actes de participació política. El TSJC també aprova el 70% dels aforaments en actes religiosos i cerimònies civils i es manté l’ús del passaport covid-19. 

Posteriorment, el DOGC ha publicat la RESOLUCIÓ SLT/3787/2021, de 23 de desembre, per la qual s'estableixen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

Mitjançant aquesta Resolució s'estableixen les mesures especials en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya, en els termes indicats en els apartats següents de la present Resolució.

Les mesures que conté aquesta Resolució són aplicables a totes les persones que es trobin i circulin a Catalunya, així com a les persones titulars de qualsevol activitat econòmica, empresarial o establiment d'ús públic o obert al públic ubicat en aquest àmbit territorial.

ÚS DE MASCARETA

Tant en espais tancats com a l'aire lliure, excepte per a grups de persones convivents, la distància física interpersonal de seguretat s'estableix en 1,5 m, en general, amb l'equivalent a un espai de seguretat de 2,5 m2 per persona, llevat que en siguin vigents per a la tipologia de l'activitat valors més restrictius. Quan el desenvolupament de l'activitat no permeti mantenir la distància física interpersonal de seguretat s'han d'adoptar les mesures d'higiene i organitzatives adequades per prevenir els riscos de contagi.

En els espais a l'aire lliure en què per l'aglomeració de persones no sigui possible mantenir la distància física interpersonal de seguretat, és obligatori l'ús de mascareta en els termes establerts a l'apartat 2.3 d'aquesta Resolució.

a) Les persones de sis anys en endavant estan obligades a l'ús de mascareta en els supòsits establerts a l'article 6.1 de la Llei 2/2021, de 29 de març, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, modificada pel Reial decret llei 13/2021, de 24 de juny, així com en els supòsits que estableix expressament aquesta Resolució.

b) L'obligació de l'ús de mascareta prevista a la lletra a) no és exigible en els supòsits establerts a l'article 6.2 de Llei 2/2021, de 29 de març, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, modificada pel Reial decret llei 13/2021, de 24 de juny.

c) L'obligació de l'ús de mascareta es refereix també a la seva adequada utilització, de manera que cobreixi la paret nasal i fins a la barbeta.

d) Sense perjudici de l'obligació d'ús establerta, es recomana, com a mesura de precaució, la utilització de mascareta en espais privats, tant oberts com tancats, quan existeixin reunions o una possible confluència de persones no convivents, i en espais a l'aire lliure, especialment en aquells on, per l'afluència de persones, és difícil de controlar-hi que es manté en tot moment la distància física interpersonal.

RESTRICCIONS A LA MOBILITAT NOCTURNA

Resten prohibits els desplaçaments i la circulació per les vies públiques entre les 01.00 hores i les 06.00 hores en els municipis següents:

a) Municipis de més de 10.000 habitants que amb dades consolidades fins a 17 de desembre de 2021 presenten un índex d'incidència acumulada a 7 dies superior a 250 casos diagnosticats per 100.000 habitants en els darrers 7 dies, i que figuren relacionats en l'annex 1 d'aquesta Resolució.

Abrera, Amposta, Arenys de Mar, Argentona, Badalona, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Barberà del Vallès, Barcelona, Berga, Blanes, Calafell, Caldes de Montbui, Calella, Calonge i Sant Antoni, Cambrils, Canet de Mar, Canovelles, Cardedeu, Cassà de la Selva, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Castelldefels, Castelló d'Empúries, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Cubelles, Deltebre, El Masnou, El Prat de Llobregat, Esparreguera, Esplugues de Llobregat, Figueres, Gavà, Girona, Granollers, Igualada, La Bisbal d'Empordà, La Garriga, La Llagosta, La Roca del Vallès, La Seu d'Urgell, L'Escala, Les Franqueses del Vallès, L'Hospitalet de Llobregat, Lleida, exceptuades les EMD de Sucs i Raïmat, Lliçà d'Amunt, Llinars del Vallès, Lloret de Mar, Malgrat de Mar, Manlleu, Manresa, Martorell, Mataró, Molins de Rei, Mollerussa, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Montgat, Montornès del Vallès, Olesa de Montserrat, Olot, Palafrugell, Palamós, Palau-solità i Plegamans, Pallejà, Parets del Vallès, Piera, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Premià de Mar, Reus, Ripoll, Ripollet, Roses, Rubí, Sabadell, Salou, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Boi de Llobregat, Sant Carles de la Ràpita, Sant Celoni, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Pere de Ribes, Sant Quirze del Vallès, Sant Sadurní d'Anoia, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Farners, Santa Coloma de Gramenet, Santa Margarida de Montbui, Santa Perpètua de Mogoda, Sitges, Tarragona, Tàrrega, Terrassa, Tordera, Torelló, Torredembarra, Tortosa, Vallirana, Valls, Vic, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vilanova del Camí, Vilanova i la Geltrú, Vila-seca, Vilassar de Mar

b) Municipis el terme dels quals es troba total o quasi totalment envoltat per municipis relacionats a l'annex 1, i que figuren relacionats en l'annex 2 d'aquesta Resolució:

El Papiol, La Canonja, Lliçà de Vall, Montmeló, Palafolls, Polinyà, Sant Jaume d'Enveja, Santa Susanna i Sentmenat

S'exclouen d'aquesta prohibició els següents desplaçaments de caràcter essencial, que caldrà justificar adequadament amb el CERTIFICAT AUTORESPONSABLE DE DESPLAÇAMENT

https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencia/malalties-transmissibles-emergents-amb-potencial-alt-risc-/certificat-autoresponsable-de-desplacament-en-el-marc-de-lestat-dalarma-per-la-crisi-sanitaria-per-la-covid-19/

(...)

- Desplaçament de persones treballadores i els seus representants per anar o tornar del centre de treball, així com aquells desplaçaments en missió inherents al desenvolupament de les funcions pròpies del lloc de treball o de la seva activitat professional o empresarial.

S'hi inclouen, en tot cas, els desplaçaments de persones professionals o voluntàries degudament acreditades per realitzar serveis essencials, sanitaris i socials.

- Retorn al domicili de les activitats permeses de conformitat amb aquesta Resolució subjectes a l'horari establert per a les activitats culturals, i esportives, serveis de restauració, inclosa la recollida a l'establiment i la prestació de serveis a domicili.

(...)

- Retorn al lloc de residència habitual després d'haver realitzat les activitats permeses detallades anteriorment.

Igualment, durant l'horari de restricció de la mobilitat es permet la circulació de vehicles per als desplaçaments permesos.

REUNIONS I/O TROBADES FAMILIARS I DE CARÀCTER SOCIAL

Les reunions i/o trobades familiars i de caràcter social, tant en l'àmbit públic com privat, es permeten sempre que no se superi el nombre màxim de deu persones, llevat que es tracti de convivents.

En les reunions que suposin, amb subjecció als límits establerts, la concentració de persones en espais públics, no es permet el consum ni d'aliments ni de begudes entre les 01.00 hores i les 06.00 hores.

 

 

ACTES RELIGIOSOS I CERIMÒNIES CIVILS

Els actes religiosos i cerimònies civils, inclosos els casaments, serveis religiosos i cerimònies fúnebres, han de limitar l'assistència al 70% de l'aforament, i garantir una bona ventilació dels espais tancats mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació. (...)

ÚS DEL CERTIFICAT COVID

L'accés als locals, establiments, equipaments o espais habilitats per als àmbits d'activitat com Locals i establiments de restauració, inclosos salons de banquets; Sales i gimnasos on es practica activitat física i/o esportiva; i Sales de concert, cafès teatre, cafès concert i restaurants musicals,  es condiciona a la presentació d'un certificat per part de les persones usuàries, emès per un servei públic de salut, en suport digital o en paper, que acrediti alguna de les circumstàncies següents:

   a) Que a la persona titular se li ha administrat la pauta vacunal completa contra la COVID-19 d'alguna de les vacunes autoritzades (certificat de vacunació).

   b) Que la persona titular disposa d'una prova diagnòstica negativa en relació amb la COVID-19 realitzada en les últimes 72 hores en el cas de les proves RT-PCR i en les últimes 48 hores en el cas dels tests d'antígens (certificat de prova diagnòstica).

   c) Que la persona titular s'ha recuperat de la COVID-19 en els darrers sis mesos després d'un resultat positiu obtingut mitjançant una prova diagnòstica considerada vàlida per l'autoritat competent (certificat de recuperació).

N'estan exonerades les persones menors de 13 anys que no tinguin limitat, per raó de l'edat, l'accés a aquests locals, establiments, equipaments o espais d'acord amb la normativa sectorial d'aplicació.

A aquests efectes, les persones titulars o responsables del local, establiment, equipament o espai han d'establir el sistema de control d'accessos que permeti fer la comprovació de qualsevol dels certificats previstos presentats per les persones que hi vulguin accedir com a usuàries, sense conservar les dades que s'hi contenen i sense fer-ne ús per a cap altra finalitat que l'esmentada de control d'accés.

https://verificacovid.gencat.cat/

A l'entrada dels locals, establiments, equipaments o espais s'ha de col·locar un cartell en una zona visible, on, d'acord amb el model publicat a la pàgina web del Departament de Salut, s'informi les persones usuàries de les mesures previstes en aquest apartat, sobre el seu caràcter necessari per a l'accés al local, així com sobre la no conservació de les dades personals acreditades.

Si bé la norma no exigeix sol·licitar l’exhibició del Document Nacional d’Identitat o una identificació en concret, és recomanable per tal de comprovar la identitat de l’usuari que presenta el Certificat

El control es realitzarà sense conservar les dades que s'hi contenen i sense fer-ne ús per a cap altra finalitat que l'esmentada de control d'accés.

 El requisit d'accés consistent en la presentació de qualsevol dels certificats previstos en els locals, establiments i activitats anteriorment esmentats s'estableix per a espais tancats, que inclou els espais interiors i els espais exteriors que estiguin coberts i envoltats lateralment per més de dues parets, murs o paraments.

Queden exempts d'aquest control els locals i establiments que disposin únicament d'espais i terrasses a l'aire lliure, o bé els que tinguin habilitats, en exclusiva, per a l'exercici de l'activitat autoritzada, espais i terrasses a l'aire lliure. Així mateix, tampoc s'haurà de requerir la presentació de la documentació esmentada quan la prestació del servei es dugui a terme en espais i terrasses ubicades a l'aire lliure. Als efectes d'aplicar l'exempció, els espais i terrasses a l'aire lliure poden estar coberts i envoltats lateralment per un màxim de dues parets, murs o paraments.

HORARIS DE TANCAMENT

  1. Establiments comercials annexos a gasolineres, serveis de restauració, inclosa la recollida a l'establiment i la prestació de serveis a domicili, i salons de jocs, casinos i sales de bingo : L'horari d'obertura al públic és la franja entre les 06.00 hores i les 00.30 hores del dia següent
  2. La restauració en àrees de servei de vies de comunicació per a professionals de transport no resta subjecta a cap franja horària.
  3. En cap cas es permet la venda de begudes alcohòliques en establiments comercials entre les 22.00 i les 6.00 hores.
  4. Els locals o establiments en què es realitzen activitats recreatives musicals amb llicència o que hagin presentat la comunicació prèvia com a sales de concert, cafès teatre i cafès concert se subjecten a l'horari general establert a l'Ordre 358/2011, de 19 de desembre, per la qual es regulen els horaris dels establiments oberts al públic, dels espectacles públics i de les activitats recreatives sotmesos a la Llei 11/2009, del 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles públics i de les activitats recreatives, i al seu Reglament, per a cada tipus d'activitat, i és l'hora màxima de tancament les 00.30 hores, a partir de la qual es disposa de 30 minuts per al desallotjament d'acord amb l'Ordre esmentada. No són d'aplicació els perllongaments ni els horaris especials previstos als articles 4, 6 i 7 de l'Ordre 358/2011.
  5. El públic assistent a activitats culturals com cinemes, equipament d'arts escèniques i musicals i les activitats populars i tradicionals de caràcter musical, disposaran de 30 minuts addicionals sobre l'horari màxim de tancament establert per al desallotjament. El públic assistent comptarà amb el temps suficient per al retorn al seu domicili des del lloc de l'activitat cultural i haurà d'acreditar documentalment que procedeix d'aquests actes per mitjà de la presentació de les entrades o altres documents anàlegs.

REDUCCIONS D’AFORAMENT EN ACTIVITATS

  1. Empreses de serveis i comerç minorista.- Els establiments i locals comercials de venda al detall han de reduir al 70% l'aforament permès per llicència o autorització de l'activitat. Queden exceptuats d'aquesta limitació els establiments comercials dedicats a la venda de productes essencials especificats a l'annex 2 del Decret llei 27/2020, de 13 de juliol, de modificació de la Llei 18/2009, de 22 d'octubre
  2. Els establiments i locals comercials que es troben ubicats dins dels centres comercials, galeries comercials, recintes comercials i grans magatzems, com també les zones comunes i de pas dels centres i recintes comercials, es troben subjectes a la limitació de l'aforament al 70% de l'autoritzat. Es recomana el compliment de les mesures de control d'aglomeracions.
  3. Instal·lacions i els equipaments esportius estan subjectes a una limitació del 70% de l'aforament autoritzat i s'ha de garantir una bona ventilació dels espais tancats mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació. Es recomana la realització de les activitats grupals a l'exterior sempre que sigui possible. Es limiten les activitats esportives no reglades en interior a un nombre màxim de 10 persones, inclosa la persona que és la professora o monitora. En les activitats esportives en interiors és obligatori l'ús de mascareta.
  4. Parcs i fires d'atraccions, incloent-hi tot tipus d'estructures no permanent desmuntables, estan subjectes a una limitació en l'aforament autoritzat del 70% i a les mesures establertes al pla sectorial corresponent aprovat pel Comitè de Direcció del Pla d'actuació del PROCICAT.

En els recintes de parcs i fires d'atraccions, els serveis de restauració que s'hi trobin ubicats s'han de desenvolupar subjectes a les condicions d'accés establertes per a la restauració. Fora de l'àmbit del servei de restauració no es permet el consum de begudes ni aliments.

Si en el recinte del parc o de la fira hi ha establiments que disposen d'alguna de les llicències o autoritzacions d'activitats recreatives musicals o si s'hi desenvolupen activitats recreatives musicals de caràcter extraordinari, amb independència del tipus de llicència o autorització que les empari, aquestes no poden obrir al públic.

  1. Les activitats lúdiques en espais tancats es poden desenvolupar amb subjecció a una limitació en l'aforament autoritzat del 50% i a unes condicions de ventilació òptimes. Es recomana el compliment de les condicions de ventilació i qualitat de l'aire reforçades.
  2. Activitats relacionades amb el joc, salons de jocs, casinos i sales de bingo: estan subjectes a una limitació del 50% de l'aforament autoritzat, i s'ha de garantir la ventilació mínima establerta a la normativa vigent en matèria d'instal·lacions tèrmiques d'edificis.

Els serveis complementaris de bar i de restauració s'han de desenvolupar subjectes a les condicions per la restauració.

  •  Congressos, convencions, fires comercials i festes majors

Es recomana la celebració per mitjans telemàtics.

La celebració presencial de congressos, convencions, fires comercials i activitats assimilables en espais tancats requereix que es garanteixi la ventilació mínima establerta a la normativa vigent en matèria d'instal·lacions tèrmiques d'edificis.

Quan en el desenvolupament d'aquestes activitats es puguin concentrar més de 1.000 persones, en espais tancats es recomana de mantenir el compliment de les condicions de ventilació i qualitat de l'aire reforçades indicades a l'annex 4 i, tant en espais tancats com a l'aire lliure, s'ha de garantir el compliment de les mesures organitzatives de control d'aglomeracions indicades a l'annex 3.

 

 

 

ACTIVITATS D'HOSTALERIA I RESTAURACIÓ

1. L'accés per part de les persones usuàries als locals i els establiments de restauració se subjecta a la presentació de CERTIFICAIÓ COVID, PCR NEGATIU -72H o test d’antígens -48h o haver passat COVID en els darrers 6 mesos (certificat a l’efecte)

2. Els establiments d'hostaleria i restauració han d'exercir l'activitat de restauració amb subjecció a les condicions següents:

- En l'interior:

  • l'aforament es limita al 50% de l'autoritzat;
  • s'ha garantir una distància mínima d'1,5 metres entre els comensals de taules o agrupacions de taules diferents.
  • S'ha de garantir la ventilació de l'espai mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació.
  • El nombre màxim de comensals per taula o agrupació de taules és de deu persones, llevat que pertanyin a la bombolla de convivència
  • L'ús de la mascareta és obligatori mentre no es consumeix.

- A les terrasses:

  • s'ha de garantir una distància mínima d'1,5 metres entre els comensals de taules o agrupacions de taules diferents.
  • El nombre màxim de comensals per taula o agrupació de taules és de deu persones, llevat que pertanyin a la bombolla de convivència
  • -L'ús de la mascareta és obligatori mentre no es consumeix.

-Activitat de Ball (inclosos els salons de banquets): no es pot dur a terme cap activitat de ball.

ACTIVITATS RECREATIVES MUSICALS

1. Els locals i els establiments amb llicència o que hagin presentat la comunicació prèvia com a discoteques, sales de ball, sales de festes amb espectacle, bars musicals, karaokes, discoteques de joventut, establiments d'activitats musicals de règim especial i establiments públics amb reservats annexos no poden obrir al públic.

2. En el cas dels locals o establiments amb llicència o que hagin presentat la comunicació prèvia com a sales de concert, cafès teatre o cafès concert, els són aplicables les limitacions assenyalades a l'apartat dedicat a Activitats. Als restaurants musicals, a més, els són aplicables les condicions de la restauració En aquesta tipologia de locals o establiments no està permès habilitar pistes o zones per a ball.

L'horari de tancament d’aquests locals o establiments serà les 00.30h, a partir de la qual es disposa de 30 minuts per al desallotjament d'acord amb l'Ordre esmentada. No són d'aplicació els perllongaments ni els horaris especials previstos als articles 4, 6 i 7 de l'Ordre 358/2011.

CONSUM DE TABAC I ASSIMILATS

No es pot fumar en la via pública o en espais a l'aire lliure quan no es pugui respectar una distància mínima interpersonal d'almenys 2 metres. Aquesta limitació és aplicable, també, per a l'ús de qualsevol altre dispositiu d'inhalació de tabac, pipes d'aigua, catximbes o assimilats.

Tampoc es permet fumar, consumir altres productes de tabac ni consumir cigarretes electròniques en les àrees destinades al públic dels esdeveniments i activitats multitudinàries (a partir de 1.000 persones) a l'aire lliure.

DURADA DE LES MESURES

La durada de les mesures s'estableix per catorze dies, sense perjudici de l'avaluació continuada de l'impacte de les mesures que conté aquesta Resolució

ENTRADA EN VIGOR

Aquesta Resolució entra en vigor a les 00.00 hores del dia 24 de desembre de 2021.

En el següent enllaç us podeu descarregar la infografia amb el resum de totes les noves mesures:

http://www.gremihosteleriaviladecans.es/admin/uploads/mesures-24-desembre.pdf