Dimecres a les 10.00h del matí sonaran 50 sirenes de risc químic al Baix Llobregat, Barcelonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental i s'enviarà una alerta als mòbils de la zona
Dimecres a les 10.00h del matí sonaran 50 sirenes de risc químic al Baix Llobregat, Barcelonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental i s’enviarà una alerta als mòbils de la zona
La població censada dins la cobertura teòrica de les sirenes d’aquesta prova és de gairebé 500.000 persones i més de 50.000 treballadors de polígons i empreses de la zona
Per aquesta prova s’ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat per promoure el confinament en centres educatius i activitats de la població, ja que es tracta del municipi amb més població dins la zona de confinament (unes 80.000 persones)
Està previst que els centres escolars de la zona participin a la prova practicant el confinament d’alumnes i professors
A la prova de dimecres s’activarà per primer cop una sirena instal·lada a Lliçà de Vall per part de l’Ajuntament
Un cop acabi la prova, s'anima als veïns a omplir l’enquesta per saber si han sentit correctament les sirenes i han rebut l’alerta de protecció civil al telèfon mòbil
La directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, acompanyada del subdirector en programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, i de la Cap del Servei de Tecnologia de Protecció Civil, Raquel Canet, ha presentat avui en roda de premsa la prova de les sirenes del PLASEQCAT i d’enviament de missatge d’alerta de protecció civil als telèfons mòbils, que tindrà lloc el pròxim dimecres 29 de maig a les 10 hores. Es tracta de la segona prova de sirenes d’aquest 2024, i en aquest cas afectarà els sectors químics del Baix Llobregat, Barcelonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental (excepte el sector de la Tordera), on sonaran un total de 50 sirenes ubicades en 22 municipis (que podran escoltar-se també en zones de 10 municipis més).
La directora general ha manifestat “la importància que la gent que escolti el so de la sirena i rebi un missatge d’alerta al mòbil informant de la prova sigui conscient que o bé viu o treballa en una zona on i ha risc químic i que en cas que escoltés la sirena o rebés una alerta al mòbil informant d’accident químic i no fos un simulacre, caldria que es confinés”. La directora Cassany ha manifestat l’interès de Protecció Civil de la Generalitat en aprofundir en la sensibilització de la població de la zona metropolitana respecte el risc químic. “Hi ha centenars de milers de persones que conviuen amb el risc químic i aquesta convivència passa per saber què fer en cas d’accident, que és confinar-se. Volem que augmenti aquesta sensibilització en aquesta zona” per assimilar-la a la que existeix en altres zones com Tarragona, on el coneixement del risc químic és molt alt.
Preparació de la prova i novetats
Per aquesta prova s’han fet accions específiques en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat per promoure el confinament dels centres escolars, mercats i altres activitats, ja que es tracta del municipi amb més població dins la zona de confinament (unes 80.000 persones).
El consistori ha fet difusió del risc químic i les mesures d’autoprotecció entre la població, amb campanyes d’informació a través de protecció civil del municipi. Alguns centres de treball municipals participaran activament del confinament (una quinzena) i s’ha confirmat la participació de 4 mercats i 14 centres educatius del municipi perquè hi participin.
Per tal de preparar aquestes accions, des de Protecció Civil de la Generalitat es va formar al personal tècnic i voluntariat de protecció civil de Sant Boi de Llobregat per la difusió posterior que havien de fer al seu municipi.
A banda, s’ha enviat informació de la prova i la proposta de fer l’exercici de confinament a un total de 646 centres educatius de la resta de municipis afectats per la prova
En el conjunt dels 22 municipis on s’activaran les sirenes de risc químic, està previst que els centres escolars participin a la prova del proper dimecres practicant ekl confinament. Quan sonin les sirenes, els alumnes que estiguin a l’exterior entraran als centres, tancant portes i finestres i restant dins fins que sonin les sirenes de fi de confinament.
En aquesta prova s’activarà per primera vegada la sirena instal·lada l’any 2023 per l’Ajuntament de Lliçà de Vall (Vallès Oriental), i que està ubicada al Polígon Industrial el Pla del mateix municipi.
Per donar a conèixer la prova de sirenes del 29 de maig s’ha elaborat material per a xarxes socials i també s’han editat i imprès 4.600 cartells i 62.700 fullets informatius, que s’han repartit als ajuntaments per la seva distribució a les zones incloses en la cobertura de les sirenes de risc químic.
Per aquesta prova i la que es va fer el mes d’abril a Tarragona i les Terres de l‘Ebre, s’han treballat per primer cop les possibles afectacions a les persones amb hipersensibilitat al so, com és el cas de persones amb trastorns mentals, trastorns de l’espectre autista o persones altament sensibles, ja que el so estrident de les alertes al mòbil o el so de les sirenes els pot provocar malestar.
D’aquesta manera, s’han definit pautes i mesures per reduir aquest impacte, i Protecció Civil de la Generalitat ha contactat amb la Federació catalana d’autisme, la Federació de Salut Mental de Catalunya (SMC), l’Associació Catalana de Persones amb Alta Sensibilitat (ACPAS) i el servei de Teleassistència de la Diputació de Barcelona, perquè puguin informar de la prova als seus membres.
De la mateixa forma s’ha contactat amb la Federació de persones sordes de Catalunya FESOCA i la Organización Nacional de Ciegos Españoles ONCE per tal que la informació de la prova arribi als seus membres pels canals específics disponibles.
Abast de la prova de sirenes
Les 50 sirenes que sonaran dimecres estan ubicades a 22 municipis:
- Barcelonès: Barcelona(5)amb abast limitat a la Zona Franca i al Port de Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat (3).
- Baix Llobregat: Cornellà de Llobregat (2), el Prat de Llobregat (5), Viladecans (1), Sant Boi de Llobregat (3), Sant Joan Despí (2), Sant Feliu de Llobregat (1), Santa Coloma de Cervelló (1), Sant Andreu de la Barca (1), Martorell (5), Abrera (2), Olesa de Montserrat (2) i Esparreguera (1).
- Vallès Occidental: Castellbisbal (3), Polinyà (2), Santa Perpètua de Mogoda (1) i Terrassa (3).
- Vallès Oriental: Granollers (3), Lliçà de Vall (1), Montornès del Vallès (2) i Parets del Vallès (1).
En aquesta prova no hi participen els dos municipis del Sector de la Tordera que disposen de sirenes (Sant Celoni i Gualba), sinó que ho faran a la propera prova de sirenes prevista per a finals d’any.
A més, hi ha tot un seguit de municipis que no tenen sirena però que poden sentir-ne alguna: Barberà del Vallès (es pot sentir la sirena del Polígon Santiga de Santa Perpetua de Mogoda); Canovelles (es pot sentir una sirena de Granollers); Esplugues de Llobregat (es pot sentir una sirena de l’Hospitalet a la zona sud); Les Franqueses del Vallès (es pot sentir una sirena de Granollers al barri Bellavista i el sud); Montmeló (es pot sentir una sirena de Montornès); Rubí (al polígon industrial Rubí Sud es pot sentir la sirena del polígon Ca’n Estaper de Castellbisbal); Sant Cugat del Vallès i El Papiol (es pot sentir la sirena del polígon Ca n’Estaper de Castellbisbal); Vilanova del Vallès (es pot sentir una sirena de Montornès) i La Roca del Vallès (es pot sentir una sirena de Granollers).
La població censada dins de la cobertura teòrica de les sirenes de risc químic de la prova és de gairebé 500.000 persones (496.247 censades, de les quals destaquen les 76.440 de Sant Boi de Llobregat; 72.554 a l’Hospitalet de Llobregat; 62.706 al Prat de Llobregat; 43.449 a Cornellà de Llobregat i 39.763 a Granollers.
A banda de la població censada als municipis de la prova, destaquen les més de 50.000 persones que treballen als diferents polígons i empreses de la zona: Mercabarna (unes 15.000 persones); la Zona Franca (unes 10.000 persones); la zona de Port de Barcelona i polígon Pratenc (unes 12.000 persones), i a l’empresa Seat de Martorell (unes 10.000 persones), entre altres.
Quant als establiments de risc químic de la zona de la prova, hi ha:
- 44 establiments SEVESO (normativa de risc químic) de nivell superior
- 26 establiments SEVESO de nivell inferior
- 2 estacions intermodals (tren-carretera) de mercaderies perilloses
- 1 establiment de pirotècnia
Com serà la prova?
A l’inici de la prova, a les 10 hores, s’enviarà l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la realització de la prova, i al cap d’uns minuts s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància). El so d'inici d'alerta (so de confinament) són tres senyals d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons.
A la finalització de la prova (al cap de quinze minuts), s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut).
En la mesura del possible, es recomana a la població que segueixi les pautes d’autoprotecció en cas d’accident químic: refugiar-se a casa o a l’immoble més proper, tancar portes i finestres, desconnectar tots els sistemes de ventilació i esperar la notificació de fi d’alerta.
Objectius de la prova
- Permetre a la ciutadania conèixer i recordar el so de les sirenes de risc químic i transmetre el missatge del confinament com a mesura general d’autoprotecció en cas d’accident químic i la necessitat d’aplicar-ho sempre que s’activin les sirenes de risc químic a la zona on es trobi.
- Practicar l’activació de les sirenes per part del CECAT i l’enviament de les alertes de protecció civil a telèfons mòbils.
- Comprovar l’activació del so de les sirenes i revaluar, si s’escau, els radis estimats de percepció / cobertura.
- Comprovar el grau de coincidència de les zones de cobertura de l’enviament d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils i de les sirenes de risc químic.
Enviament d’un missatge d’alerta de Protecció Civil als mòbils
El text del missatge d’alerta de Protecció Civil que s’enviarà de forma paral·lela a l’activació de les sirenes és el següent: “PROVA DE SIRENES DE RISC QUÍMIC. S’activen les sirenes de risc químic per fer proves a les zones de risc. És un SIMULACRE. En un cas real, confineu-vos”.
Es recomana a la població de les zones on es desenvoluparà el simulacre que comprovin la configuració del seu telèfon per poder rebre l’alerta. Al web de Protecció Civil s’hi pot consultar un tutorial complet, filtrat per marques i models dels aparells.
Pel que fa a l’enviament de l’alerta de Protecció Civil als mòbils, la zona de recepció no coincidirà plenament amb la zona d’audició de les sirenes de risc químic, ja que la distribució de les antenes de telefonia que fan de repetidor i la cobertura de l’audició de les sirenes no coincideix plenament i possiblement abastarà un espai superior a la zona d’audició de les sirenes. Malgrat això, en un cas real, la ciutadania amb la informació de l’alerta podrà saber què està succeint, a quina zona i quina és la mesura, i per això podrien identificar si es troben en l’espai on caldria aplicar aquesta mesura.
Protecció Civil de la Generalitat ha creat una enquesta per valorar l’audicióde les sirenes i si s’ha rebut l’alerta al telèfon mòbil a les zones afectades per la prova. Aquesta enquesta es podrà respondre a través de qualsevol telèfon mòbil, és anònima i no recull dades personals però permet saber si les sirenes s’han escoltat i des d’on s’han escoltat. L’enllaç de l’enquesta, que estarà activa des del mateix dimecres és el següent:
https://survey123.arcgis.com/share/94a63810ca814e3b943c3fc5eddf5a51
Els resultats de les enquestes rebudes es poden consultar al web de la prova de sirenes.
Durant la prova, un gran nombre de tècnics municipals i d’Associacions de Voluntariat de Protecció Civil (AVPC) reportaran informació de com s’han sentit les sirenes i si també s’ha rebut l’alerta als telèfons mòbils.
Xarxa de sirenes
La xarxa d’alarmes i comunicacions de protecció civil de Catalunya està formada actualment per 114 sirenes de risc químic operatives. El nombre de sirenes de risc químic està en constant ampliació i aquest 2024 se n’estan instal·lant 7: una a Tarragona, dos a Vila-seca (PLASEQTA); una a Igualada, Fogars de la Selva, Massanes i Celrà (PLASEQCAT).
Les sirenes de risc químic estan instal·lades en punts concrets del territori en funció de les possibles afectacions per accident químic en les indústries considerades de risc químic per la normativa (Seveso). Aquestes indústries estan recollides en els plans de protecció civil per emergències químiques (PLASEQTA pel sector químic de Tarragona i PLASEQCAT per la resta d’indústria química de Catalunya).
Les sirenes de risc químic estan configurades per avisar a la població de la necessitat de confinar-se en cas d’accident químic per risc imminent per a la seva vida. Els plans PLASEQTA i PLASEQCAT preveuen les zones on caldria el confinament d’acord a la normativa vigent. S’anomenen zones d’intervenció i es faciliten per part de l’òrgan de la Generalitat competent en matèria de seguretat industrial.
Tota la informació sobre el risc químic la trobareu a https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencia/riscos_tecnologics/risc_quimic/index.html