L'AMB presenta la temporada de platges al litoral metropolità

L'Àrea Metropolitana de Barcelona ha presentat la temporada de platges als municipis de l'entitat, en un acte a la platja de Gavà. Sota la marca Estiu Metropolità 2023, l'acte ha comptat la presència dels ajuntaments dels municipis de l'àrea, incloent-hi el de Viladecans, representat pels tinents d'alcalde de funcions Richard Calle i Encarna García. 

La novetat més destacada d’aquesta temporada en relació amb les instal·lacions és la col·locació de pèrgoles d’ajut al bany, un servei que, en el cas de Viladecans, estarà present a les platges de la Murtra i la Pineda. Aquest estiu, després de dues temporades fent proves pilot, l’AMB en disposa de 14 a tot el litoral metropolità, amb una inversió de 315.000 €. Aquestes pèrgoles permeten als usuaris amb discapacitat disposar d’una zona d’ombra i terreny pla, sense inclinacions. Són plataformes modulars de 25 m2, amb fusta, estructura d’acer i sostre de vímet, que proporcionen una ombra densa i fresca a les persones amb discapacitat que hagin d’esperar el servei d’ajuda al bany. Completen els accessos adaptats que ja compten amb passeres d’ample especial.

TOTS ELS SERVEIS, A PARTIR DEL 15 DE JUNY

L'estiu astronòmic arribarà el 21 de juny, però la temporada de platja s'avança amb la posada en marxa dels serveis públics en el litoral local. La principal novetat és el trasllat de la parada del Vilabús a la platja (VB4) a l'interior de l'aparcament, la qual cosa permetrà aproximar més a les persones usuàries del transport públic a l'arenal. La nova parada estarà en servei de dilluns a divendres, mentre que els caps de setmana i festius es mantindrà com fins ara al costat de la gasolinera, a causa de les retencions de trànsit d'accés a l'aparcament que impedirien garantir la freqüència correcta. El VB4 es posa en marxa el 15 de juny i es mantindrà tots els dies fins a l'11 de setembre. Com en els últims anys, ofereix cada dia deu expedicions per sentit, una cada hora. Els caps de setmana, en els quals hi ha una major afluència en l'aparcament, l'autobús és gratuït, per a afavorir l'accés universal. 

El 15 de juny també es posarà en marxa el servei de salvament i socorrisme, actiu fins el 9 de setembre i disponible només a la Murtra i la Pineda. Després de les altes temperatures viscudes a l'inici de la primavera, l'Ajuntament ha decidit avançar la presència d'aquest servei habitual de vigilància, davant una presumible major afluència de banyistes al mes de juny.

El que començarà amb més antelació, però, serà la regulació de l'aparcament de la platja el 3 de juny, amb l'objectiu de getionar de manera eficient la mobilitat davant l'estacionament limitat. Els vehicles censats a Viladecans abonaran un simbòlic euro per accés mentre que, per a la resta, el cost serà de sis euros. El servei que gestiona el pàrquing s'encarregarà, a més, de la neteja dels lavabos de la platja. Així mateix, davant la situació de sequera, l'AMB ha desactivat el servei de dutxes a totes les platges de l'àrea. 

Es mantenen també els serveis per a persones amb mobilitat reduïda, que podran sol·licitar en el lloc de socors la cadira o les crosses amfíbies. El servei de salvament realitzarà també una labor d'informació preventiva per a minimitzar riscos per l'exposició al sol, el bany o les picades d'animals marins.

PROHIBICIONS I RESTRICCIONS PER A UNA MAJOR PROTECCIÓ MEDIAMBIENTAL

La platja del Remolar, que no compta amb serveis i forma part d'una zona especial de protecció d'aus, estarà tancada fins el 31 de juliol per facilitat la nidificació d'espècies protegides. No obstant això, la resta del litoral local també té un gran valor ambiental, especialment la vegetació dels sistemes dunars, vitals per a minimitzar la reculada de la platja que s'està produint pel canvi climàtic i els temporals.

Per qüestió de salubritat, està prohibit l'accés de gossos a totes les platges a qualsevol hora del dia fins al mes d'octubre i, per seguretat, tampoc es pot pescar des de la sorra, sinó només des de l'espigó i exclusivament de vuit de la tarda a vuit del matí.

UNA TREVA PER ALS SISTEMES DUNARS

L’inici de la temporada alta de bany coincideix amb un augment d’extensió de les dunes metropolitanes. Malgrat la regressió estructural del litoral metropolità, la superfície dunar s’ha incrementat 45.100 m2 en set anys, xifra equivalent a 4,5 camps de futbol. Les dunes de Castelldefels han crescut un 21 % des del 2013, és a dir, uns 49.709 m2. En el cas de Gavà, l’ecosistema s’ha incrementat gairebé un 15 %, equivalent a 9.176 m2.

Els sistemes dunars són un pilar fonamental de la gestió integral de les platges metropolitanes, ja que  actuen com a escuts protectors contra els temporals i com a reservori de sorra flexible.

Malgrat que ara comença l’època de sol i calor, es consolida l’aposta per una desestacionalització de la temporada, una diversificació d’usos i una oferta de serveis durant els 365 dies l’any, per convertir les platges en un espai públic de primera categoria, d’alta qualitat i preservació ecològica.