La gastronomia, el relax i les platges es consoliden com a principals reclams pels turistes del Baix Llobregat al 2021

El perfil mitjà del turista que va visitar el Baix Llobregat durant el 2021 és el d’un home (64,5%), de prop dels 41 anys, procedent de l’Estat Espanyol (31,1%), que va viatjar per oci (el 47,9%), que va triar allotjar-se a la comarca per la seva excel·lent ubicació, i que durant la seva estada el que més va fer va ser gaudir de la gastronomia, del relax i de la platja.

Aquesta és la principal conclusió de l’Enquesta de perfil i hàbits del turista de la Destinació Barcelona, elaborada a partir d’una operativa estadística de l’Observatori del Turisme a Barcelona. Un estudi realitzat, a més, en col·laboració amb el Consorci de Turisme del Baix Llobregat i el LABturisme de la Diputació de Barcelona. L’enquesta es va realitzar en 28 punts d’enquestació a 708 turistes, entre març i desembre del 2021.

Segons aquest estudi, el turista que ha visitat el Baix Llobregat durant el 2021, va fer una estada d’una mitjana de 4,3 nits, predominantment en hotels, apartaments i pensions, tot i que aquest any 2021, el turista també va començar a optar per altres tipus d’allotjament, com ara el càmping (14,5%), o l’alberg juvenil (8,1%), les dues tipologies que més van créixer respecte al 2020.

La despesa total per persona durant l’estada va ser d’uns 463€, distribuïts entre l’allotjament, el transport i la despesa durant l’estada (oci, gastronomia, compres…).

De fet, el 79,8% dels enquestats van gaudir de la gastronomia de la comarca durant la seva estada, també de passejades tranquil·les i del relax (73,3%), i d’anar a la platja (71,4%). També vam augmentar les activitats esportives a l’aire lliure (26,1%) respecte al 2020, així com les visites a amics i familiars. Cal recordar que el 2021 va ser l’any que poc a poc se sortia dels confinaments a causa de la COVID-21.

Així doncs, al 2021 el Baix Llobregat va rebre a un turista que arribava a la comarca generalment en vehicle propi (el 49,6%, més de 20 punts per sobre de les dades del 2020), seguit de l’avió (34,5%) i del tren (10,9%).

Normalment, va ser un viatger que viatjava sol (29,5%), en família (26,6%) o amb la parella (21,2%), i que va planificar l’estància després de consultar principalment pàgines web, com ara Booking (47,6%). Una planificació, però, d’última hora, ja que o la va fer amb una setmana d'antelació (43,1%) o, fins i tot el mateix dia del viatge (17,1%).

L’oci, principal motiu del viatge

Respecte a l’any 2020, l’estudi conclou que el Baix Llobregat va rebre menys turistes amb una finalitat de viatge professional (un 29,2%, 4,5 punts menys que al 2020), sent, per tant, l’oci el principal motiu de la visita (així ho van fer el 47,9% dels enquestats).

L’elecció del municipi on es van allotjar bàsicament es va triar per la ubicació (el 24,2%), la bona comunicació (15,9%), per l’allotjament (11,1%) i per la seva proximitat al mar (9,5%) o a les cases d’amics i familiars (9,2%), entre d’altres.

Un dels punts nous que s’han inclòs en aquesta Enquesta ha estat el de la importància de la sostenibilitat. Les dades conclouen que el 67% dels turistes pagarien més per un servei sostenible, tot i que no és un factor determinant per a la tria, per exemple, de l’allotjament.

El que sí tenen en compte és l’experiència en estades anteriors, sent aquest un factor clau per a repetir (69,6%). De fet, el 58,1% dels enquestats eren “repetidors”, front al 38,7% que visitaven per primera vegada el Baix Llobregat.

Segons aquesta enquesta, el caràcter i amabilitat de la gent, l’allotjament, les platges, la seguretat personal, el clima i la seguretat sanitària han estat els punts millor valorats de l’estada a la nostra comarca. Una valoració que en el seu còmput global arriba a una nota del 8,4 sobre 10.
 

Podeu accedir a la presentació de l'estudi clicant aquí.