Mesures de prevenció per la pesta porcina africana

La Generalitat ha inclòs Viladecans dins la zona de vigilància de 6 a 20 quilòmetres per contenir la pesta porcina africana, detectada en diversos senglars a l'entorn de Collserola. Seguint les mesures de control i prevenció del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació des de l’Ajuntament s'informa que: 

  • Queda prohibit l'accés al medi natural de persones i animals domèstics. El medi natural inclou els parcs naturals, les zones boscoses, les lleres de rius i rieres, els prats, els camps de conreu i els parcs i camins situats fora dels nuclis urbans. Aquesta prohibició no afecta l'accés als habitatges ni l'accés a les activitats econòmiques públiques o privades que es desenvolupin dins d'espais tancats o perimetrats, com ara establiments de restauració, instal·lacions esportives o hípiques. Aquest accés només es podrà realitzar per camins delimitats.
  • No alimentar cap tipus d’animals. 
  • Assegurar que les bosses estan ben lligades abans de llençar-les als contenidors. 
  • Trucar al 112 si es veuen senglars malalts o morts. 

L’Ajuntament seguirà amb atenció l’evolució de la situació per adoptar noves mesures si fossin necessàries. En aquesta moments l'Ajuntament està: 

  • Informant a les protectores d’animals, als centres veterinaris, la pagesia i al veïnat de les zones implicades. 
  • Revisant que no hi hagi excedents d'aliments a la riera. 
  • Reforçant la neteja dels carrers i els contenidors. 
  • Reforçant la seguretat a la zona amb la Policia Local.

A més, durant els matins d'aquest cap de setmana, voluntaris de l'Agrupació de Defensa Forestal Sant Ramon estaran fent informació activa de la prohibició als principals accessos de la zona forestal i en coordinació amb els Agents Rurals.

És important seguir les indicacions de les autoritats. Trobareu informació actualitzada al web específic sobre la pesta porcina de la Generalitat.

Què cal saber de la pesta porcina?

La malaltia no afecta la salut de les persones ni per contacte amb els animals ni per menjar productes derivats del porc. 

És una malaltia molt contagiosa que afecta exclusivament el porc domèstic, el porc senglar europeu i el facoquer africà. Té un percentatge de mortalitat de gairebé el 100 %. 

Es transmet per contacte directe entre animals malalts i sans o si l'animal s'alimenta de restes de productes infectats. També per paparres, per vehicles de transport de bestiar o pel calçat, la roba o material veterinari.