Noves activitats per promocionar el tomàquet i la carbassa, productes estrella del Parc Agrari
L’Ajuntament celebra el producte local amb el Mes de la Carbassa i la Ruta Gastronòmica del Tomàquet Cherry, iniciatives que s’emmarquen dins de l’estratègia orientada a fomentar una alimentació saludable, sostenible i de quilòmetre zero. Durant els mesos d’octubre i novembre s'ha previst diverses activitats per promocionar el tomàquet i la carbassa, dos dels productes per excel·lència de l'horta local.
Fins al 31 d’octubre, el Gremi d’Hostaleria organitza una Ruta Gastronòmica, en què establiments del Gremi ofereixen dos plats especials elaborats amb el tomàquet Cherry de Viladecans. En total hi participaran vuit establiments: Cal Mingo; El Petit Can Batllori; Can Martí; Vilateca, Plats i Platets; Forn de la Plaça; Leben, Cafè, Brunch i més; Mamut Beach Club i BÖ.
La segona edició del Mes de la Carbassa tindrà lloc entre el 24 d’octubre i el 28 de novembre i comptarà amb un ampli programa d’activitats pensades per a tots els públics, que inclouen la presentació de la marca ‘Producte fresc de l’horta de Viladecans’, sessions de showcooking, el nou Mercat de Pagès a la rambla Modolell que complementa el ja existent dels dimecres davant de Can Xic, una ruta gastronòmica promoguda pel Gremi d'Hostaleria de Viladecans i diverses accions de dinamització i decoració de carrers i als mercats municipals per Halloween.
La collita dels dos fruits del camp ha tingut diferent sort. Carles Faura, president de la Cooperativa Agrícola de Viladecans, ha explicat que “el cherry ha mantingut la producció d’altres anys, estimada en uns 80.000 quilograms, atès que es cultiva majoritàriament en hivernacles, mentre que la carbassa ha patit l’augment de les pluges i les malures i podem parlar d’una collita regular, d’uns 75.000 quilograms”.
A través d’aquesta proposta, Viladecans vol posar en relleu la carbassa i el tomàquet, productes cultivats de manera tradicional al Parc Agrari del Baix Llobregat, un espai estratègic que actua com a pulmó verd i com a font de productes locals de gran qualitat per a l’àrea metropolitana de Barcelona. El municipi reforça així el seu paper com a ciutat capdavantera en polítiques verdes i sostenibles donant suport als mercats municipals i els dos mercats de pagès, espais per a la vida urbana i per al contacte directe amb els productors locals.
*Fotografia de la Cooperativa Agrícola de Viladecans.

