Viladecans presenta la 36a edició del Festival Al Carrer

Viladecans es prepara per viure una nova edició del seu esdeveniment cultural més emblemàtic: el Festival Internacional de Teatre i Animació Al Carrer, que enguany celebra la seva 36a edició. Els dies 4, 5 i 6 de juliol, els carrers i places de la ciutat es transformaran en escenaris a l’aire lliure, plens de color, màgia i diversió. Un festival de referència tant en l'àmbit nacional com internacional en el sector de les arts escèniques de carrer, que continua fidel al seu esperit de portar l’art a l’espai públic i fer-ho amb qualitat i il·lusió.

El festival comptarà amb la participació de 35 companyies professionals que oferiran 27 espectacles, amb un total de 77 funcions gratuïtes. La programació incorpora un gran ventall de disciplines artístiques: teatre, circ, dansa, música itinerant, titelles, acrobàcies, màgia, humor, tecnologia amb drons i, fins i tot, espectacles de foc i pirotècnia. Seran tres jornades amb gran varietat d’espectacles que s’adaptaran als públics de totes les edats. Els escenaris estaran distribuïts per diversos punts de Viladecans, convertint la ciutat en un gran teatre a cel obert. Les actuacions començaran a les 19 hores i finalitzaran a la 1 de la matinada els dies 4 i 5, i a les 23 hores el dia 6.

Xavier Campón, director del Teatre Atrium Viladecans, ha defensat la programació com "una mostra del més destacat a l'estat espanyol en arts de carrer", en paral·lel, a més, a l'evolució del festival: "en els festivals de teatre, ja no hi ha les grans produccions que es feien en el seu moment i, per tant, l'Al Carrer s'hi ha anat adaptant". Sobre aquesta adaptació, també ha parlat l'alcadessa de Viladecans, Olga Morales, afirmant que "les polítiques de cultura són un pilar a Viladecans, i això ho hem anat reflectint en la inversió de recursos al llarg de les edicions".

El festival aposta pel talent emergent, amb la participació de dues companyies de Viladecans: LP Dansa, que presentarà l’espectacle de dansa contemporània “Albha ZERO”, i Pepino Producciones, que aportarà el seu toc humorístic i crític amb “Amor Ten Fe”. També se celebrarà el 30è aniversari del Cadefoc, un dels elements del bestiari de la ciutat més estimats, que es va estrenar a l’Al Carrer del 1995. "Vam pensar que seria una detall bonic comptar amb els Diables de Viladecans per a la clausura del festival, y així homenatjar aquell moment", ha declarat la tinenta d'alcaldessa de Cultura, Irene Reus

Hi haurà també una àmplia representació d’artistes procedents d’arreu de la resta d’Espanya. En total, vuit companyies nacionals provinents de cinc comunitats autònomes —País Basc, Comunitat Valenciana, Galícia, Illes Balears i Astúries— participaran en el festival, aportant talent i estils diversos.

A escala internacional, el festival compta amb set grups europeus reconeguts per la seva qualitat i trajectòria. Entre els quals destaca el poètic i visual espectacle “Bakeké” (França-Itàlia), les acrobàcies de Ludo & Arsène (Bèlgica) i la delicadesa de les trapezistes Trashpeze (Finlàndia).

Compromís amb la sostenibilitat i la inclusió

Coincidint amb el reconeixement de Viladecans com a Capital Europea Green Leaf 2025, el festival aposta per incorporar continguts i formats que valorin el respecte pel medi ambient. En aquest sentit, destaca l’espectacle immersiu “Sfumato”, una proposta contemporània que reflexiona sobre la relació entre humans i altres espècies, així com sobre els límits de l’empatia i la convivència. Aquesta peça, que fusiona dansa, vídeo i so, és una mostra clara del compromís del festival amb la sostenibilitat, la responsabilitat ecològica i les noves narratives en l’àmbit de les arts escèniques.

A més, el festival manté la seva política d’accessibilitat universal amb escenaris i espais adaptats per garantir l’accés a persones amb mobilitat reduïda, perquè tothom pugui gaudir dels espectacles. L’objectiu és consolidar un model de festival inclusiu i obert en què tothom tingui cabuda.

Impuls a la igualtat de gènere i a la creació femenina

En aquesta edició destaca la presència de dones creadores. Onze dels espectacles més importants han estat creats, dirigits o interpretats per dones, fet que evidencia una clara voluntat del festival de promoure la igualtat de gènere dins el món de les arts escèniques. Aquesta aposta no només dona visibilitat al talent femení, sinó que també contribueix a equilibrar el sector cultural.

Des de l’any passat, el Festival Al Carrer compta amb la col·laboració activa de PATEA (Associació de Professionals d’Arts de Carrer), una entitat que agrupa companyies i professionals de referència en aquest sector en l'àmbit estatal. Aquesta aliança ha permès ampliar el ventall de propostes i millorar la qualitat de la programació, afavorint la professionalització i visibilització de les arts escèniques de carrer.

Paral·lelament, Viladecans compta amb la presidència de la Plataforma d’Arts de Carrer (PAC), una xarxa estatal que agrupa festivals, ajuntaments i entitats dedicades a la promoció i difusió de l’art públic. Aquest lideratge reforça el paper de la ciutat com a referent cultural a escala europea, amb una clara aposta per la cultura com a eina de transformació social i cohesió comunitària.

Tota la informació sobre el festival es troba disponible a www.alcarrerviladecans.com.