Viladecans, referent europeu en sostenibilitat urbana: reconeguda per Forbes com una de les tres ciutats verdes a observar el 2025
Viladecans ha estat destacada recentment per la prestigiosa revista Forbes com una de les tres ciutats europees guanyadores dels Green Cities Awards i a tenir molt en compte durant el 2025. Juntament amb Praga (República Txeca) i Vilnius (Lituània), la ciutat catalana ha estat reconeguda pel seu ferm compromís amb la sostenibilitat, la innovació urbana i les polítiques ambientals de llarg recorregut.
Aquest reconeixement internacional consolida el camí emprès per Viladecans en la darrera dècada per transformar-se en un model de ciutat mitjana sostenible, resilient i intel·ligent. Amb una població d’uns 67.000 habitants, Viladecans ha sabut aprofitar la seva escala humana per desenvolupar estratègies de transició energètica, mobilitat sostenible i eficiència urbana, combinades amb un fort component de justícia social i inclusió.
Segons Forbes, la ciutat destaca per haver implementat projectes pioners com la Vilawatt —una comunitat energètica local i moneda pròpia vinculada a l’eficiència energètica—, així com per la seva capacitat de generar aliances europees i captar fons per desenvolupar iniciatives transformadores en àmbits com l’habitatge sostenible, l’economia circular o l’educació ambiental.
La publicació també en ressalta la planificació integrada i el model de governança col·laborativa, en què administració, ciutadania i teixit empresarial treballen conjuntament per assolir objectius comuns. Aquest model ha convertit Viladecans en un laboratori urbà reconegut en l’àmbit europeu, capaç de generar coneixement transferible a altres territoris amb característiques similars.
Aquest guardó arriba en un moment clau per a la ciutat, immersa en nous projectes com el desenvolupament del Viladecans Innovació Park, l’impuls de l’agenda climàtica local i la consolidació del seu lideratge en xarxes internacionals de ciutats verdes.
El cas de Viladecans és un exemple que les ciutats mitjanes poden —i han de— jugar un paper central en l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i en la resposta europea a l’emergència climàtica.