Premis Bicimpuls 2024

La gala de lliurament incorpora els premis Ciutadà Bicibox i Ciutadà AMBici

L’AMB ha celebrat avui al vespre la gala dels premis Bicimpuls de l’AMB, que promouen transformar la metròpolis a cop de pedal. Per primera vegada, sota aquesta paraigües, l’AMB ha aglutinat tres guardons diferents: els tradicionals premis Ciutadà Bicibox de l’any 2024, els nous premis Ciutadà AMBici 2024 i els premis a entitats socials Bicimpuls, per reconèixer empreses amb caràcter social i associacions amb projectes que fomenten l’ús de la bicicleta a la Metròpolis Barcelona.

El vicepresident de Mobilitat, Transport de l’AMB i Sostenibilitat, Carlos Cordón, va ser l’encarregat d’obrir la cerimònia, que es va celebrar a l’espai Àtrium de Viladecans, i que també va comptar amb l’alcaldessa del municipi, Olga Morales.

Avui, amb els premis Bicimpuls, donem visibilitat a aquelles persones que han apostat per la bicicleta en el seu dia a dia. Gràcies a les persones, entitats, associacions i empreses que impulsen l’ús de la bici a les nostres ciutats”, va apuntar Cordón, felicitant als presents com a prescriptors d’aquest mode de transport. “Des de l’AMB fa anys que som pioners i liderem tota una bateria de serveis de mobilitat sostenible, i seguim fent aquesta aposta per seguir millorant la qualitat de l’aire”, va recordar.

 

Premis Ciutadà Bicibox i AMBici 2024

La consellera delegada de Mobilitat Sostenible de l’AMB, Elisabet Latorre, va ser l’encarregada de lliurar els guardons als usuaris més actius de l’AMBici de 2024 cada municipi metropolità. L’AMBici, el sistema de bici pública compartida metropolitana, porta dos anys actiu a 15 municipis.

Estem fent una metròpolis més igualitària i pedalable. Des de l’AMB continuem pedalejant i també és molt important que, a banda de les administracions, hi hagi persones, entitats i grups que fomentin l’ús de la bicicleta i que aquest foment de la bici també arribi a les escoles”, va explicar Latorre. “L’AMBici ha estat un impuls i un canvi important a les nostres ciutats”, va afegir.

Posteriorment, Latorre també va lliurar els premis als usuaris més actius del Bicibox de l’any 2024 de cada municipi metropolità. Actualment, aquest servei de l’AMB, que permet l’aparcament segur de bicis i patinets i és complementari al transport públic, ja està actiu a 31 municipis i té més de 2.830 places. L’any 2024 va batre el rècord d’usos, superant els 382.000 usos anuals. Compta amb 23.800 persones registrades i una mitjana de 1.300 usuaris els dies laborables.

 

Premis Bicimpuls: cinc entitats socials guanyadores

Dels Premis Bicimplus, per reconèixer empreses amb caràcter social i associacions, s’han contemplat cinc categories: foment de la bicicleta per a la mobilitat quotidiana, ús de la bicicleta com a eina per generar activitat econòmica, ús de la bicicleta com a eina d’inclusió social, ús de la bicicleta com a element d’expressió cultural i projecte d’innovació o investigació relacionat amb la bicicleta.

Entre els cinc projectes premiats,  es troba el projecte “Compartició comunitària de bicis i tricicles elèctrics”, de Fundació Privada Pare Manel. Un projecte per a la promoció de bicicletes i tricicles elèctrics en una dimensió comunitària i en barris de muntanya a Nou Barris.

Un segon és el projecte “Bamboo Bike Tours”, de Bamboo Hub SL. Ofereixen tours sostenibles amb bicicletes de bambú fetes a mà a Barcelona, promovent un turisme responsable, l’ús diari de la bicicleta i el suport a l’artesania local, tot contribuint a una mobilitat més ecològica i un impacte positiu al territori.

Altres dos són el projecte “Ketaller. Projecte de bicis zona nord”, de Salesians Sant Jordi, i el projecte “Ciclosfera”, de Rafa Vidiella. Aquest darrer és, des de fa més de 12 anys, un projecte de referència entorn al ciclisme urbà i la cultura ciclista, i compta amb revista impresa, pàgina web, xarxes socials, esdeveniments i el festival Ciclosferia.  

El darrer projecte guardonat ha estat el “Estudi i difusió de les rutes interurbanes en bicicleta en l’àmbit de l’AMB”, de Cyclocat. L’equip d’investigadors i cartògrafs de CycloCat ha estudiat quin és el mínim nombre de rutes que enllacen el màxim de població de l’àrea metropolitana de Barcelona.