Carles Ruiz renuncia a l'Alcaldia per presidir Ferrocarrils de la Generalitat

Carles Ruiz ha presentat avui la seva renúncia a l'Alcaldia de Viladecans al secretari de l'Ajuntament, davant el nomenament imminent per part del Consell de Govern de la Generalitat com a president de l'empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat. Un ple extraordinari servirà per formalitzar la renúncia i la seva substitució, aquest dijous, 10 d’octubre, a les 19 hores, a la Sala Petita d'Atrium. La sessió es podrá seguir a través del canal de Youtube de l'Ajuntament.

Carles Ruiz ha estat alcalde durant dinou anys, des del 5 de novembre del 2005, quan va substituir al també socialista Jaume Montfort. Des de llavors, Ruiz va ser elegit alcalde, en encapçalar les llistes del PSC, en totes les eleccions municipals.

Durant aquestes dues dècades, Viladecans ha experimentat una profunda transformació, erigint-se en un pol d'atracció econòmic i en una ciutat atractiva per viure-hi i igualitària. L'estratègia dels governs presidits per Carles Ruiz ha tingut com a objectiu central garantir que les persones de Viladecans tinguessin més oportunitats per afrontar el futur. Per això, les accions de govern han posat l'accent en temes importants com són l'ocupació, l'educació i l'atenció social comunitària, a través del programa Viladecans em Cuida.

Viladecans és un referent en la promoció econòmica, ja que ha aconseguit que nombroses grans empreses com Unilever, The Style Outlets, Desigual, Vueling, Mesoestetic, Alliance Healthcare i American Axle & Manufacturing hi hagin instal·lat en els últims anys les seves seus corporatives, creant llocs de treball i teixit industrial de qualitat a la ciutat. La presència d'aquestes empreses, unides a les històriques —Roca Group, Nederland o Hochland—, va permetre a la ciutat afrontar millor la gran recessió del 2008 i la crisi resultant de la pandèmia.

Per donar suport a aquest desenvolupament econòmic, l'Ajuntament ha apostat per la definició i aplicació de polítiques locals innovadores, creant l'ecosistema adequat i estimulant l'economia circular. En aquesta tasca ha estat un exemple per a altres ciutats, al punt que Viladecans presideix actualment Innpulso, la Xarxa de Ciutats Espanyoles de la Ciència i la Innovació. Les polítiques innovadores s’han vist també reflectides en l’administració municipal, que ha viscut, en especial en els darrers anys, un important procés de renovació i modernització. El Model d’Innovació de l’Ajuntament (MIA) ha creat cultura innovadora dins l'organització, cercant la creativitat i la corresponsabilitat en la gestió de projectes i l’incentiu de la participació entre els treballadors i treballadores municipals.

L’educació; una aposta decidida

Una de les polítiques millor acceptades per tots els sectors, inclòs l'econòmic, ha estat l'atenció especial dedicada a l'àmbit de l'educació. Viladecans ja fa més de deu anys que desenvolupa la seva Xarxa d'Innovació Educativa (XIE), que reuneix en una mateixa taula de treball l'administració, els docents i la Comunitat Educativa (famílies i alumnat), però també el món econòmic i social (empreses, associacions i entitats, professionals). Aquest sistema de treball impulsa projectes educatius que tenen com a bandera la innovació, la tecnologia i l'excel·lència. Aquest esforç municipal extraordinari i continuat en matèria d'educació, que ha millorat notablement els resultats escolars, no ha passat desapercebut: Viladecans és la ciutat coordinadora actual de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores (RECE).

A conseqüència de l’evolució econòmica i educativa, Viladecans és una ciutat jove i activa, amb grans dosis d'igualtat i justícia social. Segons l'Enquesta de Característiques Essencials de la Població i Habitatge, realitzada per l'Institut Nacional d'Estadística el 2021, el municipi gaudeix de la taxa més alta de mobilitat i ascens educatiu de Catalunya, set punts per sobre de la mitjana catalana i espanyola. És a dir, el 67 % dels viladecanencs tenen un nivell educatiu més alt que els seus pares.

Alhora, Viladecans també és una de les ciutats de més de 50.000 habitants d'Espanya amb major igualtat de rendes, segons l'índex Gini de l'Atles de la Distribució de Renda de les Llars, de l'Institut Nacional d'Estadística. En l'últim any registrat, el 2021, la renda familiar neta es va situar en 38.945 euros de mitjana, un 2 % per sobre de la mitjana de Catalunya (38.149 euros) i un 26 % per sobre de la mitjana d'Espanya (30.552 euros). Des del 2015, els ingressos familiars locals van créixer més d'un 20 %, molt per sobre del que ho van fer els salaris a Espanya en aquests sis anys (sobre un 12 %). En això pot haver influït la reducció de l’atur a la ciutat (que se situa al voltant d'un 8 %), així com l'accés a ocupacions més ben remunerades.

Viladecans destaca també pel seu treball per ser ciutat neutra d'emissions l'any 2030 i d'emissions negatives el 2050. Des de fa ja dues dècades que vol ser més verda, sostenible i respectuosa amb el medi ambient, i aquesta aposta, feta realitat a través de projectes innovadors i nous reptes, ha servit per ser triada per la Comissió Europea com a ciutat Green Leaf 2025 (capital verda europea de menys de 100.000 habitants).

Un altre gran pilar no menys important és el de les polítiques desenvolupades per Carles Ruiz al llarg dels seus mandats, que ha estat “Viladecans em Cuida”, un nou model d'intervenció social que conté la mirada comunitària com a estratègia per enfortir polítiques i programes d'inclusió. És una nova manera de treballar que l'Ajuntament de Viladecans ha incorporat amb l'objectiu transversal que la ciutat, en conjunt, tingui una mirada inclusiva a través de l'acció comunitària. És a dir, que l'Ajuntament acompanyi la comunitat perquè sigui conscient de les seves necessitats i diferències, marcar objectius i actuar conjuntament per aconseguir afeblir els factors d'exclusió social i millorar la cohesió social, la convivència i la comunitat.