ANCYCO i CYLCAE impulsen l'autoocupació i la digitalització al món rural de Castella i Lleó
La ’Asociación Nacional de Coliving y Coworking (ANCYCO), sòcia de la FIHRT, i el Círculo de Autónomos y Emprendedores de Castilla y León (CYLCAE) van signar un acord de col·laboració amb l’objectiu de promoure l’autoocupació, reforçar el comerç local i fomentar la digitalització en les zones rurals de Castella i Lleó .
L’acord, rubricat per Patricia García Gómez (presidenta d’ANCYCO) i María Ruth Ruiz Fernández (gerent de CYLCAE), pretén:
-
Reforçar el comerç de proximitat i els mercats locals, com a motor econòmic de referència.
-
Oferir formació i capacitació als autònoms, enfocant-se en skills digitals i innovació empresarial.
-
Situar el coliving turístic com a eina per combatre la despoblació i dinamitzar l’economia rural.
-
Visibilitzar i defensar davant les administracions l’emprenedoria rural.
-
Promoure la sostenibilitat i el compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
Patricia García Gómez ha destacat que "aquest acord reforça l’aposta pel món rural com a territori d’oportunitats, on el coliving i el coworking poden generar nous focus d’activitat econòmica i cohesion social"
Entre les iniciatives previstes figuren la creació de xarxes de cooperació entre pimes i microempreses locals, sessions formatives per actualitzar competències digitals, i el desenvolupament de projectes pilot de coliving turístic que integrin residents i visitants amb models sostenibles.
Context i rellevància
En un moment en què la despoblació rural imposa reptes demogràfics i econòmics, aquesta aliança busca revertir la tendència, facilitant eines i espais de dinamització col·lectiva. El coliving, concebuda com una combinació d’habitatge i coworking, s’està posicionant com una alternativa innovadora per atraure emprenedors, professionals remots o turistes que volen integrar-se en comunitats locals.
Què s'espera del projecte?
-
Millorar la competitivitat del comerç local.
-
Generar noves oportunitats de treball per a autònoms i petites empreses.
-
Promoure un model empresarial sostenible alineat amb els ODS.
-
Ajudar a fixar població gràcies a la creació d’espais dinamitzadors amb formació i habitatge compartit.
Properes passes
Durant els pròxims mesos, ANCYCO i CYLCAE activaran tallers formatius i sessions sobre digitalització i coliving, així com ponts de comunicació amb les administracions per garantir que les necessitats del teixit rural tinguin veu als nivells institucionals.
Aquest projecte s'emmarca en una estratègia més àmplia de transformació del rural, que inclou iniciatives públiques com el programa “CyL Digital Rural”, que ja ha superat els 300 centres de capacitació digital, i la col·laboració entre entitats públiques i privades per reduir la bretxa digital i impulsionar la reindustrialització i l’emprenedoria al territori.
Aquesta col·laboració entre ANCYCO i CYLCAE suposa un pas important en la reinvenció del món rural potenciant el talent local, la innovació i la cohesió social. El seu èxit dependrà de la capacitat de desplegar iniciatives concretes en coliving, formació i digitalització, així com de generar sinergies amb l’administració i la societat civil.