Flix acull aquest cap de setmana el GastroFruitDolç amb grans noms de la pastisseria catalana per elevar la fruita de temporada a l'alçada d'ingredient de luxe
Les jornades oferiran sessions magistrals de Miquel Guarro, Oriol Balaguer, Núria Feliu, Pau Carranza i Vicent Guimerà, entre altres
La dolçor de la fruita dolça de temporada arribarà al seu clímax els propers dies 6 i 7 de juliol. El Mercat Municipal de Flix (Ribera de l’Ebre) acollirà GastroFruitDolç, les jornades de cuina professional dedicades a les postres, la pastisseria i la creativitat gastronòmica més goludes i pioneres de Catalunya, enguany, amb la fruita dolça com a grans protagonistes.
La fruita dolça del territori es convertirà en art de la mà de figures reconegudes com el pastry chef Miquel Guarro, l’emblemàtic Oriol Balaguer, o el xef amb estrella Michelin i estrella verda Vicent Guimerà, entre altres.
Seran dos dies per a descobrir i tastar l’excel·lència de la fruita dolça i de les postres, i per demostrar que els ingredients de temporada i de proximitat són l’autèntic luxe gastronòmic. Emmarcat en el projecte “12 mesos, 12 paisatges” de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia, GastroFruitDolç 2025 convertirà Flix en la capital de la pastisseria amb un cartell estel·lar que reinvidicarà el producte de local i el talent dolç del país.
Grans noms amb accent de territori
El cartell d’enguany combina perfectament l’excel·lència reconeguda amb el talent emergent i el compromís amb el territori. Per això, també passaran per l’escenari de Flix la pastissera especialitzada en dolços “saludables” Eva Feliu; la directora de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, Saray Ruiz; un dels 50 millors pastissers de Catalunya Oriol Rossell (1 Solete Repsol); o Anna Campos, de la pastisseria més antiga de Barcelona (Pastisseria Estrella).
Com no podia ser menys, també hi tindran protagonisme pastissers i pastisseres del territori ebrenc, com el flixanco Pau Carranza, de la Pastisseria Larrosa; Llorenç Peral, de la Pastisseria Els Perxis (Flix), o David del Campo, del projecte creatiu Campitös Chocoworldc (El Perelló).
Diumenge 6 de juliol: un inici d’alt voltatge dolç
La jornada inaugural, el diumenge 6, arrencarà a les 11.00h amb una masterclass de Miquel Guarro, director creatiu de WeTheFood, reconegut per la seva elegància tècnica i el seu refinament estètic. Guarro portarà a l’escenari una creació amb fruita dolça única, intensa i elegant, amb les cireres com a grans protagonistes.
A continuació (11.45h), hi pujarà Saray Ruiz, directora de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona qui demostrarà l’art de la pastisseria professional i creativa, a més d’abordar temes com la formació, la innovació i la mirada de gènere en la professió.
La sessió continuarà a les 12.45h amb Eva Feliu, de la Pastisseria 1001 Ullastret, que ens explicarà com potenciar el sabor de la fruita dolça de temporada a la pastisseria sense fer servir làctics, una tècnica molt novedosa que permet gaudir dels dolços a nous públics amb intoleràncies i al·lèrgies.
A les 16.30h, una de les sessions més esperades, la del pastisser local Pau Carranza, que enguany ha estat reconegut amb dos guardons destacats: Millor Pastís de Formatge 2024 i Millor Pa de Sant Jordi 2024.
Li prendrà el relleu noms com Oriol Rossell (17.30h), reconegut entre els 50 millors pastissers de Catalunya, i Llorenç Peral (18.30 h) amb una sessió de bomboneria creativa maridada amb “Aromes de Garnatxa”, del creador de vins Sergi Figueras. Finalment, David del Campo (19.30h) tancarà el dia amb una proposta on la xocolata dialoga amb l’univers creatiu més irreverent.
Dilluns 7 de juliol: xocolata, arròs i fruita dolça
El dilluns a les 10.30h obrirà GastroFruitDolç amb un dels millors pastissers xocolaters del món: Oriol Balaguer, amb una sessió on elaborarà uns bombons de xocolata amb arròs cruixent de la DOP Arròs del Delta de l’Ebre, que promet maridar paisatge i dolçor. El mestre promet, a més, moltes sorpreses que horminitzarà amb fruita de temporada.
Seguirà les 11.30 h la proposta de cuina dolça de restaurant amb Vicent Guimerà, xef de l’Antic Molí (Estrella Michelin i Estrella Verda), i seguidament, a les 12.30h, la jove pastissera Anna Campos, que ha recuperat la pastisseria L’Estrella, la més antiga de la ciutat comtal, tancarà les sessions amb una masterclass de pastisseria artesana arrelada als orígens.
La cloenda d’aquest certamen tan especial, anirà a càrrec de l’honorable Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, qui posarà punt i final a dues jornades de showcookings de pastissers, fruita i molta màgia.
Una aposta per la creativitat, la memòria i el producte local
Amb aquesta edició, GastroFruitDolç consolida la seva aposta pel talent local i la projecció internacional, convertint Flix en un epicentre de la cultura dolça i gastronòmica catalana. El certamen, impulsat per l’Ajuntament de Flix, sorgeix com a evolució del projecte GastroEbre, iniciat el 2018 a Horta de Sant Joan, i reivindica amb orgull la feina dels pastissers, cuiners i artesans del territori, sovint poc reconeguda dins la gastronomia generalista.
A més, GastroFruitDolç també vol ser una eina de promoció agroalimentària, fomentant la innovació i posant en valor els productes de qualitat de les Terres de l’Ebre.
Flix, el dolç, la fruita i l’estiu . difícil resistir-s’hi.