Les Terres de l'Ebre custodien el gran tresor de les oliveres monumentals de Catalunya
Catalunya compta amb més de 4.000 oliveres monumentals, el 96% de les quals es troben a les Terres de l’Ebre
Ulldecona lidera un patrimoni viu que uneix natura, història i turisme rural sostenible
Les Terres de l’Ebre són molt més que un paradís fluvial o una destinació de platges verges. Són també la llar de la major concentració d’oliveres monumentals de Catalunya, un tresor natural i cultural únic a Europa que es pot descobrir caminant, pedalant o gaudint del silenci rural entre camps mil·lenaris.
Segons el cens oficial presentat aquest juny a Ulldecona per la consellera de Territori, Sílvia Paneque Sureda , Catalunya compta amb més de 4.000 oliveres monumentals, i gairebé el 96% es troben a les Terres de l’Ebre. Només al Montsià n’hi ha 3.509, moltes de les quals localitzades als termes municipals d’Ulldecona, la Sénia, Godall, Freginals i Santa Bàrbara.
Aquestes oliveres es consideren monumentals quan tenen més de 350 anys o un tronc de més de 3,5 metres de perímetre. Cada exemplar explica una història: d’esforç pagès, de cultura de l’oli, de paisatges de secà i d’una forma de vida arrelada al territori.
Ulldecona i el museu natural de les oliveres
Ulldecona esdevé l’epicentre d’aquest patrimoni viu, amb 18 oliverars monumentals i un espai singular: l’Arión, considerat el museu natural d’oliveres monumentals més gran del món. Aquí, els visitants poden caminar entre gegants vegetals amb més d’un mil·lenni d’història, com la coneguda Farga del Arión, datada l’any 314 dC.
A més, l’àrea compta amb itineraris senyalitzats, miradors, zones de descans i propostes interpretatives per fer de la visita una experiència cultural, paisatgística i educativa.
Una oportunitat per al turisme responsable i amb arrels
El cens i el desplegament de la Llei 6/2020 de protecció de les oliveres monumentals obren la porta a noves oportunitats per al turisme rural i sostenible a les Terres de l’Ebre. Recórrer els camins de pedra seca, participar en tallers d’oli, tastar gastronomia local amb oli d’oliva verge extra o simplement contemplar un capvespre entre oliveres mil·lenàries són activitats que connecten natura, cultura i benestar.
La xarxa d’allotjaments rurals, petits cellers, molins d’oli i cooperatives agrícoles del territori ja estan treballant per oferir experiències autèntiques que posin en valor aquest llegat. El projecte Camins d’Oliveres Monumentals, impulsat amb el suport de la Taula del Sénia i diverses entitats locals, és un dels exemples de com el patrimoni vegetal pot esdevenir un actiu turístic i comunitari de primer ordre.