Èxit de la 13a edició! Moltes gràcies Revolució gastronòmica i turisme: Un viatge cap a la innovació
El Forum TurisTIC és el congrés sobre innovació i aplicació de les TIC al sector del Turisme organitzat per Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya.
El passat 18 de juny a Barcelona, la FIHRT va participar en la 13a edició, sota el lema Revolució Gastronòmica i Turisme: un viatge cap a la innovació i empreses del sector turístic, empreses d’innovació i desenvolupament tecnològic, així com institucions públiques implicades, associacions i gremis especialitzats als sectors, es es van donar cita en el congrés.
En aquesta tretzena edició, han abordat el turisme gastronòmic i la tecnologia, i hem analitzat com la revolució gastronòmica està definint una nova manera d’entendre la cuina, el producte i el territori a través de la seva singularitat i tradició.
El turisme gastronòmic genera i crea experiències turístiques que beneficien tant les persones com la regió, aportant identitat a les destinacions turístiques i vinculant-se al turisme innovador i regeneratiu.
El Forum TurisTIC, organitzat pel centre tecnològic Eurecat i promogut per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, ha destacat com les experiències de turisme gastronòmic i enoturisme potencien el nou paradigma del turisme regeneratiu.
L’esdeveniment ha posat en relleu la contribució del turisme gastronòmic a la consolidació d’una destinació creativa, responsable, sostenible i resilient, amb el suport de la innovació tecnològica.
La tretzena edició del Forum TurisTIC, celebrada a Barcelona, ha reunit empreses del sector turístic, d’innovació i desenvolupament tecnològic, institucions, associacions i gremis especialitzats del sector.
Barcelona, 18 de juny de 2025.- El Forum TurisTIC, el congrés sobre innovació i aplicació de la tecnologia al sector del turisme organitzat pel centre tecnològic Eurecat, ha destacat, avui, a Barcelona, experiències innovadores de turisme gastronòmic i enoturisme que potencien el nou paradigma del turisme regeneratiu, amb l’activació de les relacions entre els visitants i les comunitats locals, amb el propòsit de generar un valor compartit i de restaurar els recursos naturals i socioculturals.
“El turisme és un sistema que està integrat en molts altres sistemes, tant ecològics com socioeconòmics, dels quals depèn” i, per això, cal aplicar “un pensament basat en sistemes vius al sector del turisme i de l’hostaleria, no només per canviar el seu model operatiu central, sinó també per contribuir al benestar de les comunitats amfitriones i dels hostes que reben i allotgen”, ha assenyalat la fundadora de Conscious Travel, Anna Pollock.
En aquest sentit, ha apuntat el president d’Eurecat, Daniel Altimiras, el turisme gastronòmic pot contribuir “a la consolidació d’una destinació creativa, responsable, sostenible i resilient”, i ha destacat que “la digitalització i el desenvolupament de projectes innovadors i singulars amb tecnologies emergents és clau per avançar en la transformació del sector per garantir la competitivitat de l’activitat i de les empreses turístiques”. A més, “és crucial que l’activitat turística pugui disposar d’indicadors que permetin el seguiment dels seus reptes, tant econòmics, socials com ambientals, i tecnologies com la intel·ligència artificial ofereixen moltes oportunitats per millorar l’experiència, l’optimització de processos i la gestió empresarial”, ha indicat.
Per la seva part, la directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Cristina Lagé, ha destacat la importància de la gastronomia com un actiu que “reforça la identitat del nostre territori i ens ajuda a explicar qui som”. En aquest context, ha posat en valor la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, subratllant que “Catalunya viu el millor moment gastronòmic de la seva història gràcies a tota la cadena de valor que, amb esforç, ha situat la nostra destinació com a referent mundial en turisme enogastronòmic”.
Així mateix, el gerent de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, Miquel Rodríguez, ha assenyalat que “el turista enogastronòmic gasta un 30 per cent més que el turista convencional. Això reforça la idea de l’Ajuntament de Barcelona que cal fer una promoció estratègica d’aquest sector. A més a més, projectes d’innovació impulsats pel consistori com el FoodLab serveixen per fer de Barcelona, encara més, un referent mundial de la gastronomia de qualitat i proximitat”.
En paraules de la diputada delegada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Ana Herrera, “l’enogastronomia no és un producte que es pugui imposar des de dalt, és un relat que neix de les persones, del paisatge i de la identitat local. Per això, la Diputació de Barcelona dona suport als ens locals perquè puguin construir la seva pròpia estratègia turística, arrelada i amb sentit, mitjançant eines com l’assessorament tècnic i finançament, la coordinació de projectes singulars, o espais de xarxa i col·laboració”.
Organitzat pel centre tecnològic Eurecat i promogut per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, el Forum TurisTIC ha destacat el turisme gastronòmic i l’enoturisme com activitats vinculades amb el producte, el patrimoni i la cultura locals, la innovació en el food design, i l’aplicació de solucions tecnològiques per a la creació d’experiències innovadores de turisme enogastronòmic, l’any en el qual Catalunya ostenta la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
El director general de la Fundació Alícia, Toni Massanés, que ha presentat el congrés, ha assenyalat que “el turisme gastronòmic és més responsable perquè busca precisament els valors d’entorn, biodiversitat, desestacionalització i patrimoni cultural associats a la cuina i la producció agroalimentària local”.
La tretzena edició del Forum TurisTIC, celebrada a l’Auditori TBS Education, ha reunit empreses del sector turístic, d’innovació i desenvolupament tecnològic, institucions, associacions i gremis especialitzats del sector, que han conegut projectes singulars de solucions innovadores i respectuoses amb l’entorn i les persones.
Projectes singulars en turisme enogastronòmic
Entre altres solucions, al congrés s’hi ha presentat l’aplicació Aisee que escaneja llistes reals d’ingredients en qualsevol idioma i país i les interpreta en temps real amb intel·ligència artificial per oferir a l’usuari una resposta clara en funció del seu perfil personalitzat amb al·lèrgies, intoleràncies, restriccions o preferències culturals.
En el marc de les experiències i la digitalització de l’enoturisme, Eurecat ha donat a conèixer el projecte Enotour, en el qual treballa amb cellers d’Espanya, Itàlia, Portugal i França, en el desenvolupament d’una eina de difusió per promocionar l’oferta de producte i d’experiències turístiques mitjançant narratives i continguts autogenerats i tecnologies basades en visites virtuals immersives.
Així mateix, en relació amb la sostenibilitat mediambiental, Effiwaste ha mostrat una solució tecnològica per al sector turístic i horeca per avançar cap a una gastronomia circular optimitzant els processos a la cuina. La plataforma combina la mesura intel·ligent del malbaratament alimentari, la digitalització de menús mitjançant etiquetatge intel·ligent i el tractament dels residus amb compostadores automàtiques.
En aquesta línia, s’ha conegut per part del Global Destination Sustainability Movement el cas de la iniciativa de formació en sostenibilitat alimentària per a la prevenció del malbaratament alimentari en la restauració a Barcelona, organitzada per l’Oficina Conjunta d’Alimentació Sostenible (OCAS), juntament amb la Generalitat de Catalunya i els Mercats de Barcelona, en la qual es van promoure plans de prevenció del malbaratament a restaurants i cuines centrals mitjançant la transferència de coneixement i les bones pràctiques.
Pel que fa a la innovació culinària el centre d’innovació gastronòmica Makeat Barcelona ha posat en relleu com la innovació i la creativitat aplicades a la gastronomia poden transformar l’experiència turística en una vivència multisensorial i memorable, i contribuir a una nova forma de fer hospitalitat més conscient, humana i diferencial. El centre ha presentat casos d’eines que combinen ciència, tecnologia, creativitat, disseny i artesania per potenciar l'expressió gastronòmica i ampliar els límits de l’experiència sensorial.
Les solucions tecnològiques i innovacions del Celler Mas Llunes, Cava Bertha, el Museu de les Cultures del Vi, Plat Institute, Vivential Value, YouGov Espanya, MindChef, Too Good To Go, l’Alimara Living Lab del CETT Barcelona i Creative Food Studio Bcn, han mostrat el potencial de l’aplicació de la tecnologia i la creativitat en l’àmbit del turisme enogastronòmic.