Presentació del dispositiu estival d'informadors i informadores ambientals que es distribuiran en zones fluvials i altres espais naturals protegits amb una elevada freqüentació

  1. Enguany hi haurà un total 65 informadors i informadores ambientals a les zones fluvials i 82, de tipus itinerant, als parcs naturals
  2. Així mateix, hi haurà una cinquantena d’informadors que donaran servei des dels centres d’informació dels espais naturals protegits
  3. La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, ha presentat aquest divendres el dispositiu d’estiu d’informadors i informadores ambientals en espais fluvials amb una elevada freqüentació de visitants, així com en parcs naturals i espais naturals protegits. La consellera ha fet la presentació al Molí de Sors, a Taradell, un dels espais fluvials que disposa d’aquest servei. L’objectiu d’aquest dispositiu és garantir un accés responsable i ordenat als espais naturals protegits de Catalunya, sobretot zones fluvials de municipis petits on hi ha més pressió i risc de massificació.

    En aquest sentit, la consellera ha explicat que “les restriccions de mobilitat aplicades durant la pandèmia va propiciar que molts de nosaltres redescobríssim el nostre entorn i, això ha fet que tinguem en alguns espais visites massives per part de la ciutadania”“La feina que fan els informadors i informadores contribueix a explicar l’elevada riquesa ambiental que tenim com a país i com gaudir-ne amb el màxim respecte, tant als visitants locals com també als que ens venen de fora i que volen conèixer la importanciad'aquests entorns i d'aquesta riquesa que tenim”, ha dit Paneque.

    "La feina que fan els informadors i informadores contribueix a explicar l’elevada riquesa ambiental que tenim com a país i com gaudir-ne amb el màxim respecte"

    Consellera Sílvia Paneque

    La consellera ha posat especial emfàsis en la millora en la gestió d’aquests espais naturals que suposa la posada en marxa d’aquest dispositiu. “En un moment especialment amenaçat i, ho veiem lamentablementaquests últims dies amb els impactes negatius del canvi Climàtic, que afecten molt greument els nostres paisatges i, per tanta la biodiversitat i a la riquesa que els envolta, vull assenyalar la importància de la tasca de les informadores i els informadors ambientals”, ha afirmat Paneque.

    Les informadores i els informadors ambientals duen a terme tasques d’acollida i informació al visitant, de suport de regulació de l’ús de l’espai i de gestió d’incidències i d’emergències. Així mateix, es coordinen amb els ajuntaments de les zones dels espais naturals, el Cos d’Agents Rurals, els guardes rurals i el Cos de Mossos d’Esquadra. També faran tasques de recollida de dades per analitzar i estudiar amb posterioritat el funcionament del servei i de les mesures de regulació.

    L’any passat, el dispositiu va atendre 275.468 visitants i les problemàtiques més comunes detectades estaven relacionades amb l’excés de soroll, l’estacionament de vehicles fora dels espais habilitats, l’acumulació de deixalles o el fet de dur els gossos sense lligar.

     

    El dispositiu demarcació a demarcació

    A les zones fluvials s’han desplegat 65 informadors i informadores ambientals a les demarcacions de Girona, la Catalunya Central, Tarragona i les Terres de l’Ebre. En el dispositiu també col·laboren la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona i la Diputació de Girona.

    A la Catalunya Central hi ha 29 informadors i informadores. A més del Molí de Sors (Osona), també donen servei al Paratge de Santa Càndia i els gorgs de la riera d’Orpí (Anoia), en diversos trams de la Ribera Salada (Solsonès), a Aigua d’Ora (Solsonès), a la Riera de Merlès (Berguedà), a la capçalera del riu Ges (Osona), al salt de Sallent (Osona), a la riera de Sorreigs (Lluçanès), a la Foradada (Osona), a la Creu de Gurb (Osona) i a la zona del pantà de la Baells (Berguedà). En totes aquestes zones el dispositiu estarà actiu fins al 15 de setembre.

    Així mateix, en algunes zones de la Catalunya Central on també hi ha una elevada freqüentació durant la tardor també hi haurà informadors i informadors ambientals entre el 15 de setembre i el 30 de novembre. Es tracta d’espais com ara la capçalera del riu Ges, el Salt de Sallent, la Foradada, la Creu de Gurb, el bosc de la Grevolosa, o les Llosses.

    A la demarcació de Girona el nombre d’informadors i informadores que es destinen als espais fluvials és de 23. N’hi hauran a Sant Llorenç de la Muga, Trencant de Montagut, Santa Pau, Ridaura, Hostalets d’en Bas, Sales de Llierca (el Borró), Sant Privat d’en Bas, Vall de Bianya, Bescanó, Salt, Vidrà, Campdevànol, Beget, Sant Joan de les Abadesses, Anglès, Cellera de Ter, Bonmatí, Sant Miquel de Campmajor i Canet d’Adri.

    A Tarragona i les Terres de l’Ebre aquest any es destinen un total de 13 informadors i informadores ambientals. Al Camp de Tarragona es desplegaran al riu Glorieta (Alt Camp), al Toll de l’Olla, les Tosques i la Font de la Llúdriga, al riu Brugent (Alt Camp i Baix Camp), als gorgs de la Febró (Alt Camp), al riu Gaià, des del nucli urbà Querol fins Gorg d'en Salt (Alt Camp),a l’Albereda de Santes Creus (Alt Camp), al Tolls de la Riba (Alt Camp), al Pinetell (Conca de Barberà), a les Tosques de Capafonts (Baix Camp). A les Terres de l’Ebre es distribuiran entre la zona de les Olles, a Horta de Sant Joan i Bot, i la Fontcalda, a Gandesa.

    El Departament destina a tots aquests serveis un pressupost d’1,2 milions d’euros.

     

    Dispositiu als parcs naturals

    A més del dispositiu en els espais fluvials de Tarragona, les Terres de l’Ebre, la Catalunya Central i Girona, el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecologica també desplega més informadors i informadores ambientals als parcs naturals de la Generalitat i altres espais naturals protegits, especialment aquells que durant aquesta època reben un major nombre de visitants.

    La consellera Paneque ha explicat que enguany hi haurà 136 persones que es distribuiran no només en els parcs naturals que gestiona la Generalitat, sinó també enguany com a novetat en altres espais naturals protegits gestionats a través de consorcis. En concret, n’hi hauran al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, el Parc Natural de Cap de Creus, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Natural dels Ports, el Parc Natural de la Serra de Montsant, el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera i la Reserva Natural de Mas de Melons i Secans de la Plana de Lleida, així com als consorcis de l’Espai Natural de la Serra de Llaberia, Espai Natural de l’Estany d’Ivars Vila-sana, Espais Naturals del Delta del Llobregat, Parc Natural de Collserola, Parc de la Serralada Litoral, Espai Natural de Gallecs, Espai Natural de les Gavarres, Espai Natural de l’Estany de Banyoles i l’Espai Natural del Ripollès. Un total de 82 seran itinerants i es repartiran en 76 àrees amb una alta freqüentació de visitants. La resta (54) donaran servei des dels centres d’informació que hi ha als parcs i els espais naturals protegits. El Departament destina a aquest servei 3,6 milions d’euros.

    La presència dels informadors es complementa amb altres mesures per regular l’accés i evitar aglomeracions que posin en risc la capacitat d’acollida del medi natural com ara zones d’estacionament regulades, l’habilitació d’autobusos llançadora o el tancament de l’accés motoritzat a zones altament sensibles.

    Així mateix, durant l’estiu el Departament també intensifica la campanya Equilibri Natural amb consells i bones pràctiques per accedir i gaudir del medi natural. Alhora s’ha actualitzat del contingut de la web espaisnaturals.cat per garantir una millor gestió i planificació del ciutadà en la visita d’aquests espais i, per tant, reduir-ne l’impacte per massificació o usos indeguts.