Rubí rememora la història de la cuina catalana durant la Segona República

 El divendres 27 de juny, coincidint amb la Festa Major, s’ha programat una visita guiada a la mostra a càrrec del seu comissari, Sergi Freixes

El Museu Municipal Castell (MMUC) acull fins al 13 de setembre l’exposició Ménús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència, produïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, el BBVA i el Museu d’Història de Catalunya.   

Avui, la cuina catalana és un referent arreu del món. Aquest fet, però, no és fruit de la casualitat, ni tampoc neix del no res. Neix d’unes arrels, d’una tradició i d’una cultura. Ménús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència centra l'atenció en un moment singular i brillant d’aquesta història. És el moment de la Segona República, la primera meitat dels anys trenta, que va representar una embranzida de creativitat i modernització de la societat i de la cultura catalanes. 

Des d’Ignasi Domènech i el seu llibre La Teca (1924) als tallers de cuina del Professor Rondissoni de l’Institut de Cultura de la Dona fundat per Francesca Bonnemaison, passant per les revistes Menage o Claror, l’exposició fa un repàs dels grans xefs del moment, sense oblidar les primeres passes de la cuina vegetariana del Doctor Nicolás Capo i Ramona Perera, publicades a la revista naturista Pentalfa, les iniciatives del sector de l’hostaleria com els restaurants del Bar del Colom, Bar La Lune, El Saló Rosa, etc, o la gran campanya ‘La batalla de l’ou’, promoguda per la Generalitat de Catalunya l’any 1937 per fer front a l’escassetat d’aquest producte de primera necessitat.

Tota aquesta petita història d’innovació i modernitat gastronòmica va quedar estroncada per l’alçament militar, la Guerra Civil i la posterior dictadura.

Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència tindrà un horari especial durant els dies de Festa Major:

  • Dijous 26 de juny, de 17 a 20 h
  • Divendres 27 de juny, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h
  • Dissabte 28 de juny, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h
  • Diumenge 29 de juny, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h

A més, el 27 de juny es durà a terme una visita guiada a l’exposició a càrrec del seu comissari, Sergi Freixes. Tindrà lloc a les 18 h i, per assistir-hi, cal inscripció prèvia al tel. 93 588 75 74.