L'hostaleria tanca el 2025 amb un augment de la facturació de fins al 4%, en un any marcat per la incertesa
S’alenteix el ritme de creixement del sector, que en termes de rendibilitat reflecteix una caiguda en la restauració (-0,9%)
La inflació, els costos operatius i les fluctuacions del poder adquisitiu marcaran el comportament del sector el 2026
HOSTELERÍA DE ESPAÑA ha presentat aquest matí, a la seu d’American Express Espanya, el seu Anuari 2025, un informe que mostra les principals dades de l’evolució del sector durant el 2025 i que inclou una anàlisi del tancament del 2024 i un avanç de les perspectives per al 2026, pel que fa als reptes i tendències.
Emilio Gallego, secretari general d’Hostelería de España, ha presentat les principals dades, que reflecteixen que el 2025 el sector de l’hostaleria ha consolidat la seva recuperació després dels anys de forta expansió posteriors a la pandèmia, entrant en una fase de creixement més estable i moderat.
La facturació mitjana fins al setembre suposa un increment del 4,7% respecte al 2024, i en termes de rendibilitat es manté estable. El subsector de la restauració va facturar un 3,1% més, i l’allotjament va mostrar un impuls més gran, del 7,6%. Pel que fa a la rendibilitat, es registra una lleugera caiguda en la restauració (-0,9%) i un augment en l’allotjament del 2,1%.
L’ocupació ha seguit una tendència positiva, similar a la de l’any passat, amb xifres rècord de treballadors. Això suposa un increment en el conjunt del sector d’uns 40.000 treballadors respecte al 2024, amb una mitjana propera a 1,89 milions de persones ocupades, superant els 2 milions durant els principals mesos d’estiu. Les activitats d’allotjament registren un increment percentual més elevat (+3,7%) davant l’avenç més moderat de la restauració (+1,8%).
En el balanç de l’any s’espera un creixement de la facturació que se situarà entre el 2% i el 4% respecte al 2024, tot i que en termes de rendibilitat podria ser més feble.
Julia López, vicepresidenta i directora general de l’àrea d’Establiments d’American Express per a Europa continental, ha destacat que “la restauració és un sector clau i un dels motors econòmics del nostre país, a més de formar part de la nostra cultura, caràcter i manera de viure. Per això, a American Express sentim una connexió molt especial amb aquest sector i creiem que donar suport als restaurants és també una manera d’impulsar el talent i la identitat local”.
Per al president d’Hostelería de España, José Luis Álvarez Almeida, les dades reflecteixen que “aquest sector és un motor econòmic del nostre país i de generació d’ocupació, alhora que és clau des del punt de vista social. Un sector amb pèrdues de rendibilitat a causa d’algunes amenaces externes com l’increment dels costos, l’estrès regulador, la manca de relleu generacional o l’augment de la fiscalitat, que fan que moltes empreses es trobin en una situació molt vulnerable”.
Reptes i previsions per al 2026
De cara a l’any vinent, el sector continuarà veient-se influït per factors econòmics clau, com la inflació, els costos operatius i les fluctuacions del poder adquisitiu dels consumidors. Malgrat això, el sector continuarà creixent, encara que seguint una tendència de moderació, amb un increment anual estimat de fins al 3% i nivells d’ocupació similars als del 2025.
La pressió fiscal continua sent un dels principals problemes als quals s’enfronten els negocis hostalers, sense previsió de millora davant les probables pujades d’impostos.
D’altra banda, la renda disponible de les famílies va continuar moderant el seu creixement el 2025, i les previsions apunten que seguirà alentint-se el 2026, disminuint el poder adquisitiu. En el tercer trimestre del 2025 s’interromp la millora observada en períodes anteriors, tornant a superar el creixement dels preus l’avenç salarial.
El sector haurà d’afrontar aquests reptes i el d’adaptar-se a les demandes canviants dels consumidors. El turisme estranger reflecteix una desacceleració progressiva de les visites, i la demanda espanyola mostra signes de debilitat, alentint-se el dinamisme sorgit després de la pandèmia. Per això, és fonamental que els negocis siguin capaços d’identificar i aprofitar les noves oportunitats de consum derivades de les tendències emergents.
En aquest context, les perspectives per al 2026 contemplen un entorn marcat per la recerca d’eficiència i rendibilitat, amb un major protagonisme de la digitalització, la sostenibilitat en totes les seves dimensions (mediambiental, social i econòmica), així com la diversificació com a palanques estratègiques per mantenir la competitivitat i afrontar els reptes del mercat.
Tancament del 2024
El 2024, l’hostaleria a Espanya va consolidar el seu pes com un dels motors de l’economia nacional. El sector va mantenir més de 300.000 establiments, va ocupar 1,85 milions de treballadors (el 8,6% del total nacional) i va generar una facturació de 166.211 milions d’euros, equivalent al 6,7% del PIB nacional en termes de VAB. D’aquesta contribució, el 4,7% correspon als serveis de restauració i el 2% a l’allotjament.
Els negocis hostalers van facturar de mitjana el 2024 un 8% més que el 2023, tot i que, ajustant per inflació, l’avenç en volum va ser més contingut, del 2,4%. Pel que fa al volum, la producció del sector va ser de 166.211 milions d’euros, amb una aportació al PIB en termes de VAB del 6,7%.
Les Illes Balears i les Illes Canàries destaquen amb un pes significativament superior a la mitjana nacional, del 23,8% i del 22,3% respectivament, quant a l’aportació del VAB a la riquesa regional.
L’impuls respecte a l’any anterior va ser més gran en el subsector de l’allotjament, amb un avenç positiu del 17,2% i del 3,1% en termes de rendibilitat. Aquest subsector va facturar 50.018 milions d’euros, amb una aportació al PIB del 2%.
Les activitats de restauració, per la seva banda, van facturar un 6,8% més que l’any anterior i un 1,7% en rendibilitat. La producció va assolir els 116.193 milions d’euros, amb una aportació a la riquesa nacional del 4,7%.
L’ocupació va evolucionar en la mateixa línia, mostrant certa moderació, amb més d’1,85 milions de treballadors de mitjana i 95.000 treballadors més que l’any anterior.
En la restauració suposa un increment del 5,3% i en l’allotjament del 5,8%, segons l’EPA.
Les illes presenten els percentatges més elevats d’ocupació a escala regional, amb les Balears representant el 19,4% i les Canàries el 19% del total de l’ocupació de la seva respectiva comunitat.
Què és HOSTELERÍA DE ESPAÑA
Fundada el 1977, HOSTELERÍA DE ESPAÑA és l’organització empresarial que representa el sector de restaurants, bars, cafeteries i pubs del nostre país. El sector de l’hostaleria està format per més de 300.000 establiments que generen ocupació per a 1,85 milions de persones i assoleixen un volum de vendes de 166.211 milions d’euros. La seva contribució al PIB nacional ascendeix al 6,7% en termes de valor afegit. De manera específica, els restaurants, bars, cafeteries i pubs ocupen 1,39 milions de treballadors i generen una facturació propera als 116.200 milions d’euros, cosa que suposa una aportació del 4,7% al PIB d’Espanya.

