La FIHRT a la Primera Cimera Mundial de Gastronomia: contribuint al debat global

Aquest dissabte, 27 de setembre de 2025, Barcelona acull la Primera Cimera Mundial de Gastronomia (World Gastronomy Summit), un esdeveniment internacional que pretén situar la gastronomia al centre de les polítiques culturals, socials i mediambientals.

Organitzada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) amb el suport del Govern de Catalunya, la cimera s’emmarca sota el paraigua de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

Amb l’eslògan “Food is Culture, Heritage and Identity” (La cuina és cultura, patrimoni i identitat), la trobada reuneix més de 150 experts internacionals i representants de més de 40 regions gastronòmiques d’arreu del món. Les sessions giren al voltant de dos grans eixos:

  • Food at the Heart of Culture: A New Paradigm for Policy and Practice — com connectar l’alimentació amb l’agricultura, el turisme, l’educació i la protecció mediambiental.

  • The Cultural Value of Food: Shaping Future Policies — aprofundir en el valor patrimonial, sanitari i educatiu de la gastronomia com a motor de polítiques públiques.

Les idees i lliçons sorgides d’aquests debats es plasmaran en una Declaració Mundial sobre el Menjar al Cor de la Política Cultural i el Benestar Comunitari, que posteriorment es presentarà a la gran conferència de polítiques culturals de la UNESCO, la Mondiacult.

En aquest marc, hem subscrit plenament el manifest de la Cimera Mundial de Gastronomia World Gastronomy Summit Declaration, que posa de relleu la necessitat d’incorporar la gastronomia com a element clau en la definició de polítiques culturals, socials, educatives i mediambientals.

El manifest defensa principis fonamentals com:

  • la protecció i promoció del patrimoni gastronòmic com a identitat cultural de pobles i territoris,

  • la connexió entre alimentació i salut, per garantir models de vida sostenibles i equilibrats,

  • el foment d’una educació gastronòmica que ajudi les noves generacions a entendre la relació entre cuina, territori i sostenibilitat,

  • i la integració de la gastronomia en el turisme responsable, com a eina de desenvolupament econòmic i de cohesió comunitària.

El nostre suport a aquesta declaració respon a la convicció que la gastronomia és molt més que alimentació: és cultura viva, és patrimoni compartit i és també futur sostenible. Apostar per aquesta visió significa reforçar el valor de la cuina com a eina de transformació social i com a motor per a un desenvolupament territorial més just, inclusiu i arrelat a les persones.