El Departament d'Agricultura obre el termini per participar en els II Premis Nacionals Millors Olis d'Oliva Verge Extra de Catalunya
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació obre avui, 14 d’octubre, el termini per presentar les sol·licituds per participar en la II edició dels Premis Nacionals Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya, corresponent a l’any 2025. El termini finalitzarà el proper 19 de novembre. Les mostres es recolliran entre el 20 i el 30 de novembre.
Les categories de premis són les següents:
- Olis d’oliva verge extra de grans productors (lots de més de 3.000 litres):
- Afruitat verd intens: se seleccionaran els 5 millors olis.
- Afruitat verd mitjà: se seleccionaran els 5 millors olis.
- Afruitat verd lleuger: se seleccionaran els 5 millors olis.
- Afruitat madur: se seleccionaran els 5 millors olis.
- Olis d’oliva verge extra de petits productors (lots entre 500 i 3.000 litres):
- Afruitat verd intens: se seleccionaran els 5 millors olis.
- Afruitat verd mitjà: se seleccionaran els 5 millors olis.
- Afruitat verd lleuger: se seleccionaran els 5 millors olis.
- Afruitat madur: se seleccionaran els 5 millors olis.
- Olis de producció ecològica: se seleccionaran els 3 millors olis de producció ecològica, que han d’estar certificats pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).
- Olis monovarietals: se seleccionaran els 10 millors olis monovarietals, de varietats diferents.
- Olis elaborats en projectes de recuperació de varietats autòctones: se seleccionaran els 3 millors olis.
- Maridatge, combinació culinària i versatilitat gastronòmica: entre els 3 millors olis de grans o petits productors indistintament, de les categories afruitat verd intens, afruitat verd mitjà, afruitat verd lleuger i afruitat madur, es premiaran els 3 que tinguin millors opcions de maridatge amb diferents aliments.
- Embalatge (packaging): se seleccionaran els 3 olis presentats en un embalatge més innovador i atractiu.
- Olis de grans productors: seran els 5 olis que obtinguin la puntuació més alta de tots els olis presentats corresponents a aquesta categoria.
- Olis de petits productors: seran els 5 olis que obtinguin la puntuació més alta de tots els olis presentats corresponents a aquesta categoria.
Cal tenir en compte els requisits següents:
- En el moment que l’empresa encarregada reculli l’oli, els participants hauran de declarar el nombre de litres del lot i la capacitat de l’ampolla que utilitzaran per envasar-lo perquè, si l’oli és premiat, es pugui lliurar el nombre corresponent dels adhesius acreditatius de la distinció obtinguda.
- La quantitat mínima de litres del lot per poder optar als premis és de 500 litres.
- Els olis hauran d’estar etiquetats correctament per poder optar als premis.
- Els olis presentats s’hauran d’aportar filtrats; alternativament es podran acceptar olis que no s’hagin filtrat mecànicament però que s’hagin elaborat de manera que tinguin una humitat inferior al 0,2% i unes impureses per sota del 0,02%, i sempre que aquests valors quedin acreditats mitjançant una analítica. Els olis també hauran de respondre a marques que es comercialitzin, s’hauran d’ajustar a la normativa vigent per al sector, i hauran d’indicar l’estoc a què representa cada mostra.
- Les oliveres de les quals s’obté l’oli que es presentarà al concurs han d’estar ubicades a Catalunya.
Els premis concedits es faran públics a la Seu electrònica de la Generalitat de Catalunya:
https://economia.gencat.cat/ca/ambits-actuacio/ajuts-subvencions/registre/concessions.
Hom pot optar als Premis mitjançant :
https://canalempresa.gencat.cat/ca/integraciodepartamentaltramit/tramit/PerTemes/23877-premis-millors-olis-doliva-verge-extra