El Departament d'Agricultura obre el termini per participar en els II Premis Nacionals Millors Olis d'Oliva Verge Extra de Catalunya

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació obre avui, 14 d’octubre, el termini per presentar les sol·licituds per participar en la II edició dels Premis Nacionals Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya, corresponent a l’any 2025. El termini finalitzarà el proper 19 de novembre. Les mostres es recolliran entre el 20 i el 30 de novembre.

Les categories de premis són les següents:

  1. Olis d’oliva verge extra de grans productors (lots de més de 3.000 litres):

- Afruitat verd intens: se seleccionaran els 5 millors olis.

- Afruitat verd mitjà: se seleccionaran els 5 millors olis.

- Afruitat verd lleuger: se seleccionaran els 5 millors olis.

- Afruitat madur: se seleccionaran els 5 millors olis.

  1. Olis d’oliva verge extra de petits productors (lots entre 500 i 3.000 litres):

- Afruitat verd intens: se seleccionaran els 5 millors olis.

- Afruitat verd mitjà: se seleccionaran els 5 millors olis.

- Afruitat verd lleuger: se seleccionaran els 5 millors olis.

- Afruitat madur: se seleccionaran els 5 millors olis.

  1. Olis de producció ecològica: se seleccionaran els 3 millors olis de producció ecològica, que han d’estar certificats pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).
  2. Olis monovarietals: se seleccionaran els 10 millors olis monovarietals, de varietats diferents.
  3. Olis elaborats en projectes de recuperació de varietats autòctones: se seleccionaran els 3 millors olis.
  4. Maridatge, combinació culinària i versatilitat gastronòmica: entre els 3 millors olis de grans o petits productors indistintament, de les categories afruitat verd intens, afruitat verd mitjà, afruitat verd lleuger i afruitat madur, es premiaran els 3 que tinguin millors opcions de maridatge amb diferents aliments.
  5. Embalatge (packaging): se seleccionaran els 3 olis presentats en un embalatge més innovador i atractiu.
  6. Olis de grans productors: seran els 5 olis que obtinguin la puntuació més alta de tots els olis presentats corresponents a aquesta categoria.
  7. Olis de petits productors: seran els 5 olis que obtinguin la puntuació més alta de tots els olis presentats corresponents a aquesta categoria.

Cal tenir en compte els requisits següents:

  1. En el moment que l’empresa encarregada reculli l’oli, els participants hauran de declarar el nombre de litres del lot i la capacitat de l’ampolla que utilitzaran per envasar-lo perquè, si l’oli és premiat, es pugui lliurar el nombre corresponent dels adhesius acreditatius de la distinció obtinguda.
  2. La quantitat mínima de litres del lot per poder optar als premis és de 500 litres.
  3. Els olis hauran d’estar etiquetats correctament per poder optar als premis.
  4. Els olis presentats s’hauran d’aportar filtrats; alternativament es podran acceptar olis que no s’hagin filtrat mecànicament però que s’hagin elaborat de manera que tinguin una humitat inferior al 0,2% i unes impureses per sota del 0,02%, i sempre que aquests valors quedin acreditats mitjançant una analítica. Els olis també hauran de respondre a marques que es comercialitzin, s’hauran d’ajustar a la normativa vigent per al sector, i hauran d’indicar l’estoc a què representa cada mostra.
  5. Les oliveres de les quals s’obté l’oli que es presentarà al concurs han d’estar ubicades a Catalunya.

Els premis concedits es faran públics a la Seu electrònica de la Generalitat de Catalunya:

https://economia.gencat.cat/ca/ambits-actuacio/ajuts-subvencions/registre/concessions.

Hom pot optar als Premis mitjançant :

https://canalempresa.gencat.cat/ca/integraciodepartamentaltramit/tramit/PerTemes/23877-premis-millors-olis-doliva-verge-extra