Augmenta el 22% el turisme domèstic al Baix Llobregat a l'estiu
Prop de 260.000 persones van visitar la comarca entre juliol i agost, un 13,2% més que el 2023. L’estada mitjana se situa en 2,1 nits.
Un total de 259.769 turistes van visitar els establiments hotelers del Baix Llobregat entre els mesos de juliol i agost, un 13,2% més que al mateix període de 2023, segons dades del Laboratori de Turisme (LABturisme) de la Diputació de Barcelona. El nombre de pernoctacions es manté força estable (-1,5%) i l’estada mitjana se situa en 2,1 nits, un -13,0% respecte a l’estiu anterior.
Pel que fa a la procedència, el turisme dels establiments hotelers del Baix Llobregat és principalment internacional, amb gairebé un 60% d’estrangers i poc més del 40% de turistes domèstics. L’increment més important durant l’estiu de 2024 es produeix entre el turisme domèstic amb un +22,2% d’arribades, tot i que només suposen un +2,0% d’increment en el nombre de pernoctacions.
Pel que fa a l’oferta, els establiments hotelers han incrementat aquest estiu lleugerament el nombre de places obertes (256 places més que l’estiu anterior), mentre que les places obertes en càmpings de la comarca es mantenen i el turisme rural és pràcticament inexistent.
El preu mitjà de comercialització en establiments hotelers s’incrementa un +3,8% en la mitjana de l’estiu degut a una pujada important dels preus de juliol de 2024 en comparació amb els del juliol de 2023. A l’agost, en canvi, es produeix una lleu baixada del -1,1%.
Les dades del conjunt de la província
El nombre de de pernoctacions a les comarques de Barcelona durant juliol i agost de 2024 va augmentar fins als 4,86 milions (+3,5%), i l’estada mitjana es va allargar (+7,2%) fins arribar a 3,95 nits. La despesa dels turistes que arriben a les comarques de Barcelona s’ha recuperat respecte la caiguda que va patir l’estiu del 2023 i se situa en 741,7 euros per persona, el que suposa un increment de més d’un 20%. Aquesta despesa inclou una mitjana de 314,4 euros en allotjament +15,8% (en relació a l’estiu passat), 210,2 euros en transport (+33%) i 42,6 euros de despeses diàries en la destinació (+12,4%).
Segons dades del Laboratori de Turisme (LABturisme) de la Diputació de Barcelona, la durada de l’estada va augmentar especialment als establiments hotelers (+8,7%), tot i que l’estada mitjana més alta continua sent en els càmpings amb un valor per sobre de les 5 nits. Els càmpings experimenten a més un petit increment tant de viatgers (+0,7%) com de pernoctacions.(+3,3%). També creixen les pernoctacions als establiments hotelers (+3,9%), mentre que els establiments de turisme rural perden tant turistes (-8,6%) com pernoctacions (-5,9%) en relació amb l’estiu anterior.
En quant a la procedència, el pes del mercat estranger segueix creixent: el 57,9% del total dels turistes rebuts a les comarques de l’Entorn de Barcelona són estrangers i suposen el 66,9% de les pernoctacions. Com ve passant en els darrers anys, el nombre de turistes que arriba a les comarques de Barcelona és més alt al juliol que a l’agost, tot i que el nombre de pernoctacions té un valor més elevat a l’agost.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.