El Govern amplia les mesures per a esmorteir els efectes de la guerra

L'Executiu rebaixa al 5% l'IVA de la llum, prorroga la limitació de la pujada del lloguer i la bonificació del carburant, aprova incentius per al transport públic i una ajuda de 200 euros per a les rendes baixes i eleva un 15% les pensions no contributives.

Avui diumenge el BOE publica el Real Decreto-ley 11/2022, de 25 de junio, por el que se adoptan y se prorrogan determinadas medidas para responder a las consecuencias económicas y sociales de la guerra en Ucrania, para hacer frente a situaciones de vulnerabilidad social y económica, y para la recuperación económica y social de la isla de La Palma. 

Després de la reunió extraordinària del Consell de Ministres, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha destacat que l'Executiu és molt conscient de les dificultats que travessen les famílies i les empreses a causa de l'escalada dels preus, causada sobretot per la invasió russa d'Ucraïna.

El primer Pla de Resposta -ha afegit- ha esmorteït els efectes d'aquesta crisi internacional, però la inflació continua frenant la recuperació i es manté la incertesa a tot el món, per la qual cosa són necessàries mesures addicionals. El Govern estima que el conjunt d'actuacions permetrà contenir en 3,5 punts la pujada dels preus.

El Consell de Ministres ha aprovat un Reial decret llei pel qual s'adopten mesures urgents en el marc del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna, la vigència de la qual s'amplia fins al 31 de desembre. El text suposarà un esforç pressupostari superior als 9.000 milions d'euros -uns 5.500 en despesa i 3.600 en reducció d'ingressos per rebaixes fiscals-. En total, fins a final de 2022, el Govern haurà destinat a aquest objectiu prop de 15.000 milions d'euros, segons ha explicat el cap de l'Executiu.

Un primer conjunt d'iniciatives cerca protegir els consumidors, especialment als més vulnerables, de la pujada dels preus de l'energia. L'IVA sobre l'electricitat passa del 10% al 5% des de l'1 de juliol fins a final d'any i es manté la resta de mesures en vigor, com l'ampliació dels descomptes del bo social o la reducció d'altres impostos vinculats a l'electricitat.

El nou decret també prorroga la bonificació de 20 cèntims per litre en el preu dels combustibles fins al 31 de desembre. A més, amb l'objectiu de fomentar el transport públic, s'aprova una reducció del 50% del preu de tots els abonaments mensuals i de qualsevol títol multiviatge de transport terrestre prestat per l'Estat o entitats estatals; la reducció serà del 30% per als abonaments de les comunitats autònomes o les entitats locals, que podran completar la mesura amb els seus propis recursos fins a arribar al 50%. Sánchez ha assenyalat que la reducció s'aplicarà des de l'1 de setembre fins al 31 de desembre.

A més, la norma recull mesures específiques per a les persones més vulnerables. Es mantenen l'increment transitori del 15% de l'Ingrés Mínim Vital, la prohibició de la suspensió del subministrament d'energia elèctrica, gas i aigua, i el topall del 2% per a l'actualització anual del lloguer de l'habitatge habitual. També s'amplia la suspensió dels desnonaments d'habitatge habitual per a persones i famílies vulnerables. I l'augment dels costos energètics seguirà sense poder constituir causa objectiva d'acomiadament en les empreses que rebin ajudes previstes en el Decret llei.

El president ha destacat tres mesures addicionals en aquest terreny: l'augment en un 15% de les pensions no contributives de jubilació i invalidesa fins al 31 de desembre; una ajuda directa de 200 euros per a assalariats, autònoms i aturats inscrits en les oficines d'ocupació que resideixin en llars amb una renda inferior als 14.000 euros, un pagament únic que es podrà sol·licitar durant el mes de juliol; i la congelació del preu màxim de la bombona de butà fins a final d'any en 19,55 euros.