El Consell de Ministres aprova la fi de la màscara obligatòria en interiors

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un Reial decret pel qual l'ús de màscares deixarà de ser obligatori en espais interiors a partir d'aquest dimecres, després de ser publicat en el Boletín Oficial del Estado (BOE).

En roda de premsa, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha ressaltat que es tracta de "un dia important en el qual es continuen superant etapes" de la pandèmia, que va començar fa ja més de dos anys.

La ministra ha defensat la retirada de les màscares sense esperar a veure l'impacte de la Setmana Santa en l'evolució de la pandèmia. "Fa un any teníem un 21 per cent d'ocupació d'UCI i avui és del 4 per cent. Ha pogut haver-hi alguna oscil·lació en la incidència però no s'ha produït un elevat increment en l'ocupació hospitalària. És una mesura d'acord amb les persones expertes de la Ponència de Alertas i va comptar amb la pràctica unanimitat dels membres del Consell Interterritorial".

On caldrà continuar portant màscara?

En qualsevol cas, encara no ens desprendrem del tot de la màscara, ja que continuarà sent obligatòria en determinats ambients, "en raó de la vulnerabilitat" de les persones que els solen ocupar. Per exemple, caldrà continuar portant-la en centres, serveis i establiments sanitaris, com a hospitals, centres de salut, centres de transfusió de sang o farmàcies.

Als hospitals, no obstant això, les persones ingressades estaran exemptes de portar-la quan siguin a la seva habitació. La màscara en interiors també s'haurà d'emportar en centres sociosanitaris com a residències de majors, encara que no serà obligatòria per als ancians però sí per als treballadors i els familiars que realitzin visites. Igualment, la màscara encara serà obligatòria en transport aeri, ferrocarril, cable, autobusos i qualsevol tipus de mig públic. En els vaixells, s'haurà d'emportar quan no es pugui mantenir la distància de 1,5 metres.

Es manté la recomanació d'utilitzar la mascareta en aquells espais on no es pugui mantenir la distància de seguretat interpersonal o on la ventilació dels espais ho requereixi.

Seguirà sent obligatori dur la mascareta en qualsevol transport públic (autobús, metro, tren, etc); 

"En cap cas en l'entorn educatiu"

Darias ha estat categòric per a afirmar que la màscara "no s'usarà en cap cas en ambients escolars". "Ja no era obligatòria en esbarjos i ara tampoc ho serà en tots els àmbits dels centres educatius", ha sostingut. En l'entorn laboral, de la mateixa forma, "no resultarà obligatòria amb caràcter general".

Darias ha puntualitzat, no obstant això, que els responsables de prevenció de riscos laborals de les empreses podran acordar el seu ús "en funció de l'avaluació de risc del lloc de treball".

Tampoc serà obligatòria ni en interiors ni en exteriors en partits de futbol o bàsquet, encara que la ministra ha aconsellat un "ús responsable" en aquesta mena d'esdeveniments massius. Malgrat aquesta retirada "amb caràcter general" de la màscara, Darias ha recomanat un "ús responsable" en població vulnerable com a majors de 60 anys, persones inmunocomprometidas, amb alguna malaltia de risc important, embarassades o professorat amb algun factor de vulnerabilitat.

També és recomanable en esdeveniments multitudinaris, aglomeracions i en reunions privades quan hi hagi presents persones vulnerables.