Canvis en les mesures del Govern

Les restriccions que afecten drets fonamentals, com la limitació de deu persones a les reunions i l'aforament als actes de culte, no es prorrogaran i deixaran de tenir efecte a partir de divendres, segons ha avançat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

El Procicat aprovarà la Resolució el proper divendres, segons s’ha explicat en roda de premsa posterior al consell executiu. D'altra banda, la Generalitat també estudia augmentar del 30% al 40% l'aforament en espectacles esportius de més de 10.000 persones. Cap notícia respecte de l’ampliació d’aforaments a la restauració. Es prioritzen doncs les grans concentracions.

L'aixecament de les restriccions no afecta l'oci nocturn, que encara continuarà tancat. Plaja ha assegurat que aquesta obertura es farà "com més aviat millor", però ha defensat que encara no és possible. "Ara no es donen les circumstàncies", ha conclòs. No ha volgut aclarir si seria possible que ja s'obrís per les Festes de la Mercè de Barcelona, al·legant que la Generalitat treballa "setmana a setmana". El departament de Salut és partidari d'esperar que es buidin les UCI i que millorin els indicadors de covid-19 per permetre'n la reobertura. A més, hi ha una altra variable que la Generalitat vol tenir controlada primer abans de decidir novetats sobre l'oci nocturn i és que dilluns vinent comencen les escoles i creuen que podria tenir impacte en les dades epidemiològiques.

El Certificat COVID

Plaja també ha dit que ara mateix l'opció d'implantar un Certificat COVID que permeti l'accés a determinats espais a la població vacunada no es planteja a Catalunya, tot i que darrerament és un clam per part del col.lectiu mèdic i associacions, que veuen que el passaport és el modus de compatibilitzar activitat i vaccinació. El Govern diu que quatre comunitats que l’han intentat promoure'l, s'han topat amb la justícia. Mentre, a Itàlia i França, entre d’altres, és obligatori exhibir el Green Pass; el bé comú davant la voluntat d’uns pocs de no vaccinar-se i que per tant perjudiquen a tots.

La portaveu ha insistit que hi ha vacunes a disposició de tots els sectors de la població que encara no s'han acostat als centres de vacunació: "Per responsabilitat individual i col·lectiva, vacunem-nos", ha insistit el mateix dia que el departament de Salut ha avançat que estudia fórmules com oferir descomptes en espectacles per incentivar que la població es vacuni. Ridícul. Encara haurem d’oferir-los un àpat o un sopar gratis per tal d’ampliar horaris o aforaments....